. . . MiToKondRi !
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
. . . MiToKondRi !
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
. . . MiToKondRi !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

. . . MiToKondRi !

- Ortam Enerjik - Forum Enerjik - Biz Enerjik -
 
AnasayfaAnasayfa  portalportal  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Sarımsak Neden Kokar ¿

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
ηίġнтмάяе

јонη кяαмзя
јонη кяαмзя
ηίġнтмάяе

Erkek
Yaş : 39 Kayıt tarihi : 08/12/08 Mesaj Sayısı : 467 Yer : DenizLi

Sarımsak Neden Kokar ¿ Vide
MesajKonu: Sarımsak Neden Kokar ¿ Sarımsak Neden Kokar ¿ Icon_minitimePtsi Ara. 08, 2008 9:51 pm

Sarmısak ismi eski Türkçe'deki 'sarmusak'dan gelir. Bu nedenle sarımsak
değil de sarmısak demek daha doğru olur. Sarmısak, soğanın yakın
akrabasıdır. Pırasa da 'allium' denilen bu ailenin bir üyesidir.

Sarmısağın anavatanı Hindistan olarak biliniyor. Tarihin ilk çağlarında
Sümerler ve Mısırlılar tarafından ilaç olarak kullanılmış, yemeklere
verdiği lezzet özelliği daha sonra anlaşılmıştır.

Yunan uygarlığında, karşılaşacakları vampirlere karşı kullanmaları için
Olimpiyat atletlerinin yanına verilmiş, bu inanç ortaçağ Avrupa'sında
da kabul görmüş, kurt adamlar ve vampirler gibi şeytani güçlere karşı
boyunlara ve evlerin duvarlarına asılmıştır.

Yunan ve Roma imparatorluklarında asiller, kokusu nedeniyle sarmısağa
burun kıvırmış, yiyenler tapınaklara sokulmamış, ona 'pis kokulu gül'
adı verilmiştir. Brahman rahiplerinin sarmısak yemeleri yasaklanmıştır.
Ortaçağda İspanyol kraliyet aileleri, İngiliz soyluları ve sonradan
Amerika'ya yerleşen koloniler de sarmısak düşmanı olarak vampirlerin
tarafında yer almışlardır.

Asırlar boyu kokusu nedeniyle itilip kakılan sarmısağın insan sağlığı
üzerindeki mucizevi olumlu etkileri, sonunda biraz geç de olsa fark
edilmiş, sarmısak ilaç endüstrisinde yerini almış, gıda uzmanlarının en
çok önerdikleri bir yiyecek haline gelmiştir.

Sarmısağın kokusu, bünyesindeki kükürtten kaynaklanıyor. Aslında bir
diş sarmısak kokusuz bir kükürt bileşiği içeriyor. Bu bileşik, sarmısak
kesildiğinde, ezildiğinde ya da çiğnendiğinde, hava ile temas edip
'diallyl sulphide' denilen başka bir kükürt bileşiğine dönüşüyor.

Sarmısağa ünlü kokusunu veren 'diallyl sulphide' geçici bir bileşik
olup, pişirme karşısında bozulur bu da sarmısağın antibiyotik etkisini
kaybetmesine yol açar.

Sindirim yoluyla kana karıştığından, nefes ve ter yoluyla dışarı
atılırken çevreye yayılan bu kuvvetli ve keskin kokuyu yok etmenin bir
yolu, soyar soymaz, hava ile temas etmesine fazla zaman bırakmadan
yemektir. Yedikten sonra bir tutam maydanoz veya kahve tanesi çiğnemek
de kokuyu önler.

Son zamanlarda piyasaya sürülen sarımsak tabletleri, özel bir madde ile
kaplı olduklarından midede hazmedilinceye kadar koku salmazlar.
Sarmısağın kokusunun yanında küçük bir kusuru daha vardır. Lahana,
fasulye, soğan gibi yoğun bağırsak gazlarına sebep olur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sarımsak Neden Kokar ¿

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
. . . MiToKondRi ! :: Kültür ve Sanat Dünyası :: Genel Kültür -