. . . MiToKondRi !
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
. . . MiToKondRi !
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
. . . MiToKondRi !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

. . . MiToKondRi !

- Ortam Enerjik - Forum Enerjik - Biz Enerjik -
 
AnasayfaAnasayfa  portalportal  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

ßißer Neden Acıdır ¿

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
ηίġнтмάяе

јонη кяαмзя
јонη кяαмзя
ηίġнтмάяе

Erkek
Yaş : 39 Kayıt tarihi : 08/12/08 Mesaj Sayısı : 467 Yer : DenizLi

ßißer Neden Acıdır ¿ Vide
MesajKonu: ßißer Neden Acıdır ¿ ßißer Neden Acıdır ¿ Icon_minitimePtsi Ara. 08, 2008 9:53 pm

Biber acı değildir. Acı, tatlının tersidir ve acıya örnek olarak
kininin veya greyfurdun tadı gösterilebilir. Biber acı değil yakıcıdır.
Bunun tersi ise serinletici olup, buna da örnek olarak nane veya mentol
gösterilebilir.

Biberin yakıcılığı, içinde bulunan kapsaisin adı verilen bir tür
bileşikten kaynaklanır. Bu maddenin büyük bir kısmı, biberin etli
kısmında ve tohumlarında bulunur. Bu nedenle ucu pek yakıcı olmayan
biberin, yenildikçe yakıcılığı daha çok hissedilir.

Kapsaisin maddesi bibere yakıcılık vermekle kalmaz, cilde temas
ettiğinde tahrişe de yol açar. Hatta bu özelliğinden dolayı bazı
romatizma ilaçlarının formüllerinde de kullanılır.

Yeşil biber kırmızı olanından daha yakıcı değildir. Yakıcı biberler
koyu renkli ve çok sivri uçludur. Biberler A ve C vitaminleri
bakımından çok zengin olup, sıcak havada yenilen yakıcı biberler insanı
terletirler ve terin buharlaşmasıyla insanda bir serinlik hissi
duyulur.

Buna karşın, biberin içindeki kapsaisin maddesi, insanda tükürük
salgısını da arttırır, solunum ve kan basıncında değişimler yaratır,
bağırsaklarda emil imin azalmasına yol açar.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda, diğer kanserojen
maddelerle birlikte alındığında, karaciğer kanserinin ortaya
çıkmasında, hızlandırıcı rolü olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır.

Biberden ağzımız yanınca çoğumuz hemen su içeriz ve bir işe
yaramadığını görürüz. Peki nasıl oluyor da, biberin yakıcı tesirini su
gideremiyor? Sebebi basit, yağ ve su kesinlikle birbirlerine karışmaz.
Biberlerin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu için, ne kadar su
içerseniz için onunla birleşmez. En iyi metot ekmek yemektir. Ekmek bu
yağı absorbe eder ve mideye taşır.

Bir diğer etkili yol da süt içmektir. Sütün içindeki kasein maddesi bir
deterjan görevini üstlenir, biberin yağı ile karışarak ağzı temizler.
Bu da yeterli değilse rakı içilmesi Önerilir. Rakı da diğer alkol
içeren sıvılar gibi yağı çözer ve sorunu giderir, ama sonuçları ertesi
sabah ortaya çıkacak başka sorunlar getirir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

ßißer Neden Acıdır ¿

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
. . . MiToKondRi ! :: Kültür ve Sanat Dünyası :: Genel Kültür -