. . . MiToKondRi !
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
. . . MiToKondRi !
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
. . . MiToKondRi !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

. . . MiToKondRi !

- Ortam Enerjik - Forum Enerjik - Biz Enerjik -
 
AnasayfaAnasayfa  portalportal  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Neden Pişiriyoruz ¿

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
ηίġнтмάяе

јонη кяαмзя
јонη кяαмзя
ηίġнтмάяе

Erkek
Yaş : 39 Kayıt tarihi : 08/12/08 Mesaj Sayısı : 467 Yer : DenizLi

Neden Pişiriyoruz ¿ Vide
MesajKonu: Neden Pişiriyoruz ¿ Neden Pişiriyoruz ¿ Icon_minitimePtsi Ara. 08, 2008 9:55 pm

Vejetaryenler, yani etyemezler lobisine göre, et yemek insan doğasında
yoktur. Et yemenin insan sağlığı üzerine olumsuz etkisi olduğu gibi
damakta tat alma hissini de bozmaktadır. Ancak etoburların gözleri
önde, ot oburların ise yanda olur teorisine göre, insanın ot obur
olduğunu iddia etmek biraz haksızlık olur. İnsanlar et de yer, ot da.
Ama niçin pişirerek? İnsandan başka yiyeceğini pişirerek yiyen, bilinen
hiçbir hayvan türü yoktur.

Genel açıklamalara göre, pişirildikçe yiyecekler yumuşamakta, yemek ve
hazım kolaylaşmaktadır. Bu şekilde onları küçük parçalara ayırarak
yiyebildiğimiz için, zaman ve enerji kaybı en aza indirilmiş olur.
Ayrıca pişirilen yiyeceklerde, bazı hoş olmayan kokular ve sağlığımıza
zararlı toksik bakteriler de yok olmaktadır.

Bu görüş insanların pişmiş yiyeceklerden niçin daha çok tat aldıklarını
tam olarak açıklayamaz. Bu konu kimya ilminin kapsamına girer.
Yiyecekler ısıtıldıkça, bünyelerinde bulunan şeker ve amino asitler
parçalanır ve her biri ayrı tat ve kokuya sahip yeni moleküller
oluştururlar. Örneğin şekeri yeteri kadar ısıtırsanız rengi
kahverengiye dönmeye başlar ve etrafa çok güzel bir koku yayılır. Şeker
moleküllerinin içindeki karbon, hidrojen ve oksijen atomları, havanın
içindeki oksijen ile reaksiyona geçerek, ağzımıza ve burnumuza hoş
gelen yüzlerce moleküler yapı oluştururlar.

Pişmiş bir biftekte en az 600 değişik ve hoşumuza giden koku türü
oluştuğu ileri sürülüyor. Bunu sadece birkaç değişik koku türü taşıyan
buğday ve arpa ile karşılaştırırsak, pişirmenin lezzete yaptığı
katkının büyüklüğü ortaya çıkar. Tabiattaki hali ile çok koku türüne
sahip yiyecekler sadece meyvelerdir. Bir çilekte yaklaşık 300,
ahududunda ise 200 koku çeşidi bir aradadır.

Yiyeceklerin pişirilmeleri sırasında, sağlığımıza zararlı bakterilerin
yanında, vücudumuz için gerekli vitaminler de ölür. Yanlarına sadece
iyice pişirilmiş et alarak yola çıkan kutup kaşiflerinde, vitamin
eksikliği problemlerinin yaşandığı tespit edilmiştir. Bu nedenle
pişirilmiş yiyeceğin yanında salata, meyve veya haşlanmış sebzeler de
yiyerek bu vitamin açığı kapatılmalıdır. Tost ve kahve makinelerinde
veya mangalda çok ısıtılan her şeyde vitaminler yok olur ama lezzet
artar. Yiyecekleri çok fazla sıcakken yemenin sindirim sistemimize
verdiği zararın dışında hiçbir faydası yoktur.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Neden Pişiriyoruz ¿

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
. . . MiToKondRi ! :: Kültür ve Sanat Dünyası :: Genel Kültür -