|
Konu: The best of Breaker'z (Whop - Burger King) Perş. Ara. 18, 2008 5:43 pm |
|
|
80'li yılların başında beat street ve breakin filmleri ile dünya' ya yayılan break dance gün geçtikce, herkes tarafından benimsenen bir akım oldu. 90' lı yıllarda Türkiye' ye konser vermeye gelen rap'çiler ile sahneye çıkan b-boy' lar sayesinde, Türkiye'de de populerleşmeye başladı. 90' lı yıllarda istanbul' un ilk break dance gruplarından olan "İstanbul city breakers" ile tanışan Joker, 95 yıllında isviçre break dance şampiyonu ile tanıştığı günden itibaren uzun bir çalışma dönemine girilir. Ve sonuç Türkiye' nin en iyi Break Dance' cısı ünvanı oldu.
Whop : İlk dans etmeye ne zaman başladın?
Joker : Ben bu işe ilk başladığım zamanlar hiphop kültürü bu kadar ilerlemiş değildi. 1990 yıllında Bakırköy oldukça popüler bir yerdi avrupa’dan amerika’dan çok ünlü popçu’lar ve grup'lar konser için Türkiye'ye geldiklerinde çoğunlukla bakırköy’de konser düzenlenirdi ve o dönemlerde sahnede gördüğüm dansçılar beni çok etkilemişti ilk olarak o zamanlar gördüm. Birgün ataköy marina'da SNAP konseri vardı orada istanbuldan break dance yapan birilerini görmüştüm ve çok şaşırmıştım. (istanbul city breakers) isimli grup ve onlar ile tanıştım ama ben hemen başlamadım break olayına ! yani bir öğreten olmadan olmuyordu. 95 yılında isviçre şampiyonu biri ile tanıştım ve onunla uzun bir çalışma dönemi geçirdim yani 95 yılında tam anlamı ile break dance olayına başladım!
Whop : Kendine ait grubun mutlaka vardır, ismini ve kaç kişiden oluştuğunu neler yaptığınızı öğrenebilirmiyiz?
Joker : Evet tabiki var bir grubum (TAKIM 34) ilk bir araya geldiğimiz zaman hepimiz amatör bir haldeydik ve ilk olarak bu işe 4 kişi olarak başladık hergün beraber 4 saat antreman yapıyorduk 96 yılının kasım ayında ilk kez bir yarışmaya girdik yeşilköyde palladium disco'da ilk birinciliğimizi almıştık sonra böyle devam ettik değişik şehirlerdeki bütün gruplar ile tanışıp battle yapıyorduk bu şekilde 2 yıl geçti. 98 yılının mart ayında ilk B-Boy organizasyonunu düzenleyecektik ve türkiye’de ne kadar break yapan varsa telefon ile ulaşıp tek tek herkesi çağırdık ve sonunda o büyük organizasyon gerçek olmuştu “KIYAMET GÜNÜ” isminde yaptığımız partiye büyük bir kalabalık teşrif etmişti aklınıza kim geliyorsa ünlü rap'çi yada dj ! o gün herkes oradaydı. Yoktan bir ortam yaratmıştık yani hiphop için büyük bir organizasyon yapıldı ilk kez tabi bu bir başlangıçtı herkes her şehir’de! bizden sonar herkes birşeyler yapmaya başlamıştı. 2000 yılında gruba 4 yeni arkadaşımızı daha ekledik ve bu şekilde herşey yolunda gidiyordu işler show'lar arka arkaya geliyordu aklınıza gelecek bütün büyük firmalar ile sürekli organizasyonlar içine girdik fakat peşpeşe gelen vatani görev askerlik kağıtları grubu bir süre ayrı tuttu geçtiğimiz yıla kadar yine herkes bir aradaydı ama şimdi grup'tan 2 kişi yurt dışında ve iki kişide akdenizde yaşıyor ve bende son bir yıldır istikrarsız bir yola girdim etrafımdakiler gidince atremanlardan uzak kaldım şimdilik 4 kişi bir arada devam ediyoruz ama ben antremanlardan kaytararak
Whop : Türkiye' de b-boy oldukça çok ama neden b-girl hiç duyulmuyor elle sayılacak kadar az?
Joker : Türkiye'de break dance yapmak erkek için o kadar zorki o kadar olumsuz koşullarda yapılıyorki bu iş bir kızı düşünemiyorum tek başına erkekler arasında sokakta antreman yapsın avrupada her semtte birkaç sokak ara ile gençlik merkezi adı altında belediyenin tahsis ettiği yerler var ve orada rahat rahat bir kızın dans etmesi için her şey mevcut burada bu yok ben daha önce böyle bir merkez açmak istedim ama çok zorlukla karşılaştım aslında bunu belediye’ler kendi çıkarları için çok rahat yapabilirler sokaklarda yada kötü makanlarda bu işi yapan kalmaz böylece ! ve haliyle öyle güzel bir ortam olursa dans edecek bir çok B-girl hemen ortaya çıkacaktır zaten ülkemizde bütün kızlar dans işine oldukça meraklı yani benim gördüğüm bütün kızlar break yapmak istiyor ama yer problemi var diye başlayamadık.
Whop : Avrupada düzenlenmekte olan battle of the year adında bboy' lara yönelik bir yarışma var bu yarışmaya türkiye'den bu güne kadar katılan oldumu?
Joker : Bir ara biz Almanya'ya bu organizasyon için gitmek istedik ve grup'taki arkadaşların yurt dışına çıkma işleri olmadı o yüzden bu iş yarım kaldı ama battle of the year artık balkan diye bir bölüm balkan şampiyonu olan ülke ancak gidebiliyor uluslar arası yarışmaya ve geçen yıl izmirden break angels balkana katıldı ama kazanamadı kazansaydı çok büyük bir iş olacaktı ve Türkiye'yi Almanya'da temsil edeceklerdi. Yurt dışından Türkiyedeki bu işin temsilcileri tanıyan o kadar çok insan varki zaten tüm dünya biliyor türk B-Boy'larını akdeniz ve Ege sahillerinde yurt dışından gelen çok iyi break yapan çoçuklar Türkiye' nin reklamını yeterince yapıyorlar bizde kendimizi böyle teselli ediyoruz işte Bir ara yurt dışından battle of the year temsilcileri geldi istanbula ve burada bu organizasyonu yapmak istediler fakat potansiyelin yetersiz olduğunu düşünüp bu işten vazgeçtiler hemen iki yıl sonra ise balkan başladı ve artık türkiyede bu turnuvanın olması çok zor bir ihtimal !
Whop : Yurt dışında bir yarışmaya katılmayı düşünüyormusun?
Joker : Yurt dışında bir yarışmaya katılıp kazanacağım zaman 2003 yılıydı yani o zamanlar tam formumda ve çok hırslı bir haldeydim son dönemde arkadaşlarımın uzaklara gitmesinden dolayı eski gücüm kalmadı o hale gelebilmem en az 3 ayımı alır ama bir sponsor olurda benden böyle birşey istenirse ben her gün sıkı bir çalışma ile ülkemi seve seve temsil ederim kötü bir derece ile geri dönmeyeceğimden eminim zaten kötü olsaydım bu kadar çok B-Boy tanımazdı beni biraz megalomanımda !!
Whop : Sence bir bboy' un tanımı nedir ve senin en favori figürlerini öğrenebilirmiyiz?
Joker : B-Boy denildiği zaman önce çok güçlü olmalı ve bu gücü asla kaybetmemeli sonra toparlaması çok zor oluyor. Kendine ait bir dans stili mutlaka olmalı yani toprock yaparken yüzü görünmese bile kendisini belli edecek ve izleyenleri işte bakın o çıktı sahneye detirtecek güzel bir stil. Zaten toprock yapmayan bir B-Boy hiç koşmayan futbolcuya yada sıçramayan basketbolcuya benzer bunları yapmayan sporcu önemsenmiyorsa toprock yapmayan B-Boy'da önemli değildir. B-Boy denildiği zaman birazda farklı ve çekici olmalı daha doğrusu bir danscı gibi görünmeyi ihmal etmemeli. Benim için en favori hareketler ben biraz powermoves sevdiğim için en çok bu tarz hareketleri seviyorum "air twist"headspin" en sevdiğim hareketler ! sonra freez çok seven biriyim bazen izlediğim dvd' lerde yurt dışından birilerinin yaptığı freez beni deliye çeviriyor ve bağırmaya başlıyorum hooooooooooooo!
Whop : Dünya'daki b-boy'lar ile karşılaştırma yapsak biz ülke olarak neredeyiz ?
Joker : Amerika, Almanya, Fransa, Kore, hariç bütün ülkeler ile hemen hemen aynı Türkiye'deki B-Boy'ların en büyük sorunlarından biri en iyi olmaya başladıklarında askere gitmeleri ve askerden sonra toparlayamayan çok kişi var bırakan çok kişi var. Ülkemde bir spor salonu olmadığı halde ve akşama kadar başka işlerde çalışmalarına rağmen bu şekilde dans ettikleri için bütün B-Boy'ları tebrik ediyorum ve emin olunki bu 4 ülke hariç heryer ile hemen hemen aynıyız ve iyi olduğumuzu bile söyleyebilirim
Whop : Gelecekteki projelerinden bahsedermisin ve reklamlarda kliplerde çok sık break dance’a rastlıyoruz ne düşünüyorsun ?
Joker : Gelecekteki hedeflerim tabiki organizasyonlara ara vermeden devam etmek ve bunları bir dvd haline getirip piyasaya sürmek tıpkı yurt dışındaki gibi ve sıkı bir antreman yapıp kendimi formda hissettiğim zaman kendime ait bir dvd yapmak istiyorum içerisinde eski çekimleriminde yer aldığı bir dvd yani biraz benim hayatım gibi. Birde tv programı projesi var bunu bitirip yakın zamanda tv de hiphop adına bir programa başlamak istiyorum inşallah bu gerçek olur. Tv break dance olayını ben başlattım çok eski dönemlerde birçok kanalda show yaptım sonra kısa kısa reklamlarda rol aldık arkadaşlarımla büyük iş olarak aria reklamlarını yaptık yani tv break dance olayı için zaten elimden geleni yaptım yapmaya’da devam edeceğim bu işler için zaten çok geç kalındı.
Whop : Break Dance' da bir birinden zor hareketler mevcut bunları yaparken hiç kazalar oluyormu?
Joker : Aslında bu işin bir tehlikesi yok yani kaza filan olumuyor düzgün bir mekanda dans ettiğin sürece bir sorun olmaz yanlızca ilk dönemler bir hareketi çalışırken bilekte yada boyunda bazen sırt bölgesinde ağrılar olur ama onlarda mühim değil sadece ciddi bir ısınma hareketleri yapmak şart zamanla bu ağrılarda kalmıyor.
Whop : Şu güne kadar bir çok organizasyona imza attın bu organizasyonlardan ilginç anılar anlatırmısın ?
Joker : Çok anı var ne anlatayım bilemem zaten aklımda değil bir an gelip gidiyor işte ama biri geldi aklıma ! benim organizasyonlardan birini bir otelde yapıyordum o otelin müşterisi iki yaşlı amca alman turist saatlerce bizi izlediler ve sonra 50 yaşındaki adamlar sahneye çıkıp break dance yapmaya başladılar ve oldukça iyi electro yapıyorlardı ben ve arkadaşlarım kilitlenip kaldık.
Whop : Yurt dışındaki break dance gruplarının çoğunda müzik albümleri var flying steps gibi yada eski bboy'lar albüm yapıyor örneğin justin timberlake gibi sizin yada senin böyle bir projen yokmu?
Joker : Ben müzikle ilgili çalışmalarım için dj arkadaşlarımdan yardım istedim örneğin funky-c, mic check ile bu konuda çok konuştum yani samimi dostlarım arkadaşlarım onlar çok söyledim ama bir türlü olumlu bir yanıt alamadım ikisi ile sohbetlerim çok iyi ama bu albüm ve müzik işi ile ilgili bir türlü arkadaşlığımız gibi bir diyaloğa giremedik belkide böyle bir çalışmaya benimle imza atmak istemediler onuda bilmiyorum sadece bir anda bu konuda yanlız kaldım onu biliyorum şimdi küçük küçük notlar alıyoruz bu iş için fakat beat'ler için iyi bir dj gerekiyor bu çalışmaya sınırsızca katılacak ve projeyi sonuna kadar götürecek böylece bir albüm ortaya koymuş olacağız.
Eray TANER // Whop (Burger King) Temmuz 2005 |
|