Yaş :
Kayıt tarihi : 01/01/70
Mesaj Sayısı :
Yer :
|
Konu: Bomba Rap Şeklinde Geliyor (E-Kolay) Perş. Ara. 18, 2008 5:59 pm |
|
|
Genellikle küfür ve argo sözlerin hakim olduğu rap müziğe, bu tarzdan farklı olarak dahil olmak isteyen Bektaş ve Sırtlan' ın "Satırlarımıza Başlamadan" albümleri piyasada...
E-Kolay : Gerçek rap albümü küfürsüz, diss'siz (sataşma) olmaz,' deniyor. Neden? Bektaş : Çünkü öyle tanıtıldı Türkiye'de. Eksik tanıtıldı. Herkes diss, saldırı, küfür olmazsa bu rap değildir diye düşünüyor ama bizce böyle değil. Bizce çok daha farklı.
E-Kolay : Nasıl? Bektaş : Diss olayı rap'in bir tarzı ama rap'in çok tarzı var ve sürekli gelişmekte. Rap, bir haykırış müziği, başkaldırı müziği olarak başladı ama ilk kaydedilen şarkı, Sugarhill Gang'in Rapper's Delight'ı ve parti rap'i. Günümüzde artık rap'i, diss, battle dediğimiz şeylerle kısıtlamamak lazım. Bunun storytelling dediğimiz hikaye anlatım tarzı var, gangsta rap'i, street rap'i, politics rap'i var. Kendi bulduğum bir tarz bile var. Karikatür rap.
E-Kolay : Nasıl bir şey? Bektaş : Bir tipleme çizdim, Martin E. isminde. Alkollü bir çocuk, hayatını anlatıyor. Sırtlan : Biraz da çıkar meseleleri var tabii. Bazı arkadaşlarımız olduğu gibi devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Küfürlü rap tutuyor diye yapıyor. Biz buna noktayı koyduk. Kendinizi küfürsüz ifade edebiliyorsanız gerçekten bir şeyi başarmışsınız demektir. Sonuçta bu albümü insanlar evlerinde dinliyorlar, annen var yanında. Bu albüm ailece dinleyebileceğiniz bir albüm.
E-Kolay : Albümünüzün adı Satırlarımıza Başlamadan. Şarkıların çoğu da mektup olarak yazılmış. Hiç mektup yazar mısınız? Hoş artık e-mail var. Sırtlan : Evet şu an elektronik formatını kullanıyoruz ama önceden kesinlikle yazardık. Bektaş : Elimizde 80'lerden kalan mektuplar var.
E-Kolay : Kimlere yazardınız? Siz Almanya'da büyüdünüz değil mi? Sırtlan : Evet. Ben Berlin'de doğdum, Bektaş burada.
E-Kolay : Akrabalarınıza mı yazardınız? Bektaş : Dedemler köydeydi mesela, orada telefon yoktu. Cereyan zaten 70'lerden sonra geldi Türkiye'ye. O yüzden sürekli mektuplarla iletişim kurardık. Sırtlan : Ben açıkçası akrabalarımla değil de daha çok kız arkadaşlarımla mektuplaşırdım (Gülüyorlar).
E-Kolay : Almanya'da hayatınız nasıl geçiyor? Zorlanıyor musunuz? Sırtlan : Günümüz Almanya'sında, özellikle de Berlin'de pek zorlanmıyoruz. Artık ortamınızda çok Türk var. Hatta kendi kültürünüzü yaşayacağınız kadar çok Türk var.
E-Kolay : Almanca bile konuşmak zorunda kalınmıyor değil mi? Sırtlan : Konuşmak zorunda kalınmıyordan ziyade konuşamıyorlar da zaten. Bilmiyorlar. Gerek de yok çünkü doktorlar, avukatlar hep Türk. Gurbet kavramı falan kalmadı.
E-Kolay : Rap müzik neden ilginizi çekti? Bektaş : İlk olarak break dance gelmişti Almanya'ya. O da hip hop kültürüne ait. Mesela rap de, graffiti de hip hop'un içinde. Ben graffiti ile de uğraştım. Tabii duvarları, trenleri boyamadım. Zaten korku vardı içimizde, başımıza ne gelir diye. Yakalansak çok büyük cezaları var. Legal duvarlarda yapardık. Sırtlan : Berlin'e çok zarar verdi bu graffiti olayı. Dünyanın en büyük graffiti yeri. New York'tan bile gelenler var. O yüzden Berlin polisi önlem aldı, ceza ödüyorsunuz, yabancıysanız sınır dışı bile edilebiliyorsunuz. Bektaş : Neticede bize en cazip gelen gençlik kültürüydü bu.
E-Kolay : Nesi cazip geldi? Bektaş : Dinamizmi, hareketliliği. Çok gençlik akımı vardı. Ska, metal... Hip hop, kendimizi en iyi ifade edebileceğimiz yoldu.
E-Kolay : 90'ların ortasında Cartel bir çığır açtı değil mi? Sırtlan : Türkiye'de evet.
E-Kolay : Almanya'da da öyle miydi? Sırtlan : Evet çok tanınan bir gruptu.
E-Kolay : Sizi etkileyen onlar mıydı? Sırtlan : Beni evet. Bektaş : Ben İngilizce şarkılar dinliyordum. Amerikan rap'çilerinin sözlerini ezbere söylüyordum. Sonra Almanca'ya geçtim. Sonra da Türkçe'ye.
E-Kolay : Aileniz nasıl bakıyor yaptıklarınıza? Bektaş : Çok seviniyorlar. Annem birkaç şarkıyı seçmiş aralarından, çok sevdiğini söyledi. Benim ailem müziğe yabancı değil. Babam bağlama çalar, ben de çalarım. O yönde gitmemi isterdi. Halk müziği söylememi, saz çalmamı. Ama alıştılar. Sırtlan : Benim ailem liseden sonra üniversiteye gitmemi istiyordu, her aile gibi. Ama beni okul döneminde etkilemişti rap. Bu yolda ilerlemeye karar verdim. Ailede de tabii 'Ya n'apıyorsun?' durumu vardı. 'Söyleyeceksen bari arabesk söyle,' diyorlardı. O dönemlerde zorluk çektim ama sonra aileniz alışıyor ve destek veriyorlar. Sonuçta biz onların istediklerini yaptık, 'Eliniz kalem tutsun,' dediler, şu anda tutuyor işte.
Kaynak : E-Kolay.net |
|