|
Konu: Puslu Lirikler Arasında Bir Ritim Cambazı (Whop) Cuma Ara. 19, 2008 4:22 pm |
|
|
Bu sayıda Hip Hop dünyasının iki Poeti bir araya geldi. Biri ismini dünyaya duyurmuş graffiti üstadı Alman Poet, diğeri ise gelecek vadeden İstanbullu MC/Prodüktör Da Poet. Da Poet, gerek vokalleriyle gerekse "beatmaker" ünvanıyla Türk rap camiasında kendine saygın bir yer buldu. Şu anda Rapbizznez ailesiyle birlikte çalışmalarını sürdürüyor. İsimsiz Vurgular ve Sert Ünsüzler albümlerinden sonra şimdi de dinleyicilerine yeni bir sürprizi olduğunu haber veriyor.
Seni tanımayanlar için kendinden ve yer aldığın projelerden bahseder misin?
Da Poet: Adım Ozan Erdoğan, doğma büyüme İstanbulluyum. 20OOden beri rap dinliyorum 2002deki ilk kaydımdan bu yana kendimi geliştirme çabam hep sürdü. Bugüne kadar eski grubum olan Eastila ile İsimsiz Vurgular adında bir underground albüm yaptım, sonra Raziel ve Mozole Mirach ile Sert Ünsüzler EPsini yayınladık, bir çok underground isimle feat. çalışmam oldu. Biraz uzun bir zaman dilimde gerçekleşti bunlar, ancak az ama öz işler olduğuna inanıyorum...
Kısa zaman önce Taşoda ile bir sözleşme imzaladın. Fuat, Yener, Raziel, Ulaş, MT, Sansar ve Emre ile birlikte artık sen de Rap Bizznezz ailesindensin. Olaylar nasıl gelişti?
Da Poet: Olaylar aslında karışık bir zamanda gelişti, Taşoda bana teklifte bulundu ve ben de her şeyden önce güvenebildiğim insanlar oldukları için kabul ettim. Bu ailedeki isimlerin kalitesi de belliydi. Ayrıca belirtmeliyim ki Razielin de kadroda olması bu kararımda etkili oldu.
Rapbizznez'ın politikasını nasıl buluyorsun? Bunca ismi bir araya getirdi, dinleyicilerin beklentisi büyük. Senin beklentilerin nedir?
Da Poet: Evet herkes gibi benim de beklentilerim büyük ve güveniyorum onlara; sonuçta birileri bir şeyler bilmeseydi bu kadar ismi bir araya getirmezdi. Olanaklar var, kaliteli isimler var; geriye sadece dinleyicinin beklentisini karşılamak, ortaya süper işler çıkarmak kalıyor ve bunu da Rapbiznezz yapacak.
Sert Ünsüzler EP ile Raziel ve Mozole Mirach'la underground'da adınızdan bayağı söz ettirdiniz. Sert Ünsüzler'in devamı gelecek mi?
Da Poet: Sert Ünsüzler EPsini yaparken bir grup olarak değil de üç ismin bir araya geldiği bir proje düşündük. Çünkü üçümüz de müzikal olarak çok iyi anlaşan insanlardık ve yapacağımız işin de iyi olacağına inanıyorduk. Dinleyenlerin tepkilerini oranlarsak genelde iyi oldu ama devamı gelir mi hiç bir şey diyemiyorum, zaman gösterecek...
Sen ayrıca beatmaker lakabı ile de ön plana çıkan bir isimsin ve oldukça da başarılı bulunuyorsun. Kullandığın programlar, kestiğin sample'lar, ilk beat denemen ve beat yapımında dikkat edilmesi gereken konular hakkında biraz bilgi verebilir misin?
Da Poet: Açık konuşmak gerekirse beat konusunda rap yapmaktan çok daha iddialıyım. Bir parçanın beatini kendim yaptığımda onu daha iyi hissediyorum ve gerçekten de hayatımda müzik yapmanın çok çok önemli bir yeri var. Kullandığım programlar aslında kimseninkinden farklı değil: Cubase, Reason, Adobe Audition gibi programlar. Sample kesiminde elimden geldiğince minimal yaklaşmaya çalışıyorum. Sampleı kendime göre deforme edip yaptığım beatler daha çok hoşuma gidiyor ve 1-2 saniyelik samplelarla yaratıcılığın ön planda olduğu beatler beni daha çok etkiliyor. İlk beat denememe gelirsek, 2002 yılında traktor adlı bi programda Orhan Gencebay sampleı ile oldskool bir drum loopu 110 bpmde mixlemeye çalışarak başladım. Açıkçası her şey zamanla araştırarak, öğrenerek gelişti. Benim tavsiyem de bu işi ve yapım tekniklerini insanların araştırması, kendilerine has işler peşinden koşmasıdır.
Bu yaşta bu kadar ön planda olduğuna göre yarın prodüktör olarak bu yolda devam edebilirsin, kafanda şimdiden böyle bir şey var mı?
Da Poet: Kafamda tabii ki ilerisi için birçok proje taslağı var. Hiçbiri şu an somut değil, bir tek ben biliyorum hayal ediyorum onları bir gün olacaklarına inanarak. Sadece rap değil(rap değil derken kalitesiz manasına gelmesin) keyif aldığım müzikleri üretmenin bana ne denli keyif verdiğini bilerek, yola prodüktör olarak devam etmek istiyorum çünkü kafamda hayal ettiğimde ''Evet ben bunu yaparım'' diyebiliyorum...
Yabancı rap ile aran iyi sanırım. Bize kimleri önerirsin ?
Da Poet: Evet gayet iyidir aramız Size benim severek dinlediğim isimleri saymak gerekirse: Jedi Mind Tricks, Non Phixion, Slug, Eyedea, Swollen Members (Bad Dreams albümü için), Lost Children of Babylon, Brother Ali, Celph Titled, L'roneus, Pete Rock, Alchemist, Anticon Cru veee DJ Premier!..
Liriklerinde soyut kavramları çok kullanıyorsun, ayrıca karamsar bir duruşa sahipsin. Bu karamsarlık sadece kayıt sırasında üstlenilen bir rol mü yoksa kayıttan çıkınca aynı ruh hali yaşamında da devam ediyor mu?
Da Poet: Kesinlikle rol değil yazdıklarımın hiçbiri. Kayıt esnasında, sahnede ya da belli bir yerde ortaya çıkan, şöyle ya da böyle gözükmek için yazılmış, yapılmış şeyler değil. Yazdıklarım her zaman aklımın ve ruhumun bir köşesinde olan şeyler; bazen çok yoğun, bazen çok fazla. Ama ben buna pesimizim, optimizim, vs. gibi bir ad vermiyorum çünkü ben kendimim ve kendimi bir duygunun kalıbına koyup öyle üretmem. Ne hissediyorsam o çıkar. Bazen mutlu, bazen öfkeli ve bazen karanlık...
Da Poet ve New York! New York sempatisi hakkında söylemek istediğin bir şeyler var mı?
Da Poet: Aslında en başta şunu söylemek istiyorum: insanlar dışardan beni ABD sempatizanı sanabilirler, ilk bakışta öyle görünebilir ama bendeki bu New York olayının varlığının sebebi yaptığım müziğin çağrıştırdıkları ve New York çıkışlı müzisyenleri çok sevmemdir. Sonuçta bu kültürün doğduğu sokaklar New Yorkdaydı..
Gerek underground gerekse yeryüzü olarak tabir ettiğimiz overground rapçiden geçilmiyor. Senin bu insanlardan farkın nedir?
Da Poet: Rapper enflasyonunun olduğuna ben de katılıyorum, insanlar bu müziğin yapılışının kolay olduğunu görüp sarılıyorlar. Herkesin emeğine, alın terine saygım sonsuz ama bence herkes yapmamalı... Benim farkım nedir dersek; bunu size nasıl ifade edebilirim tam bilmiyorum ama farkım, müziği yüreğimde hissetmem, kendimden, yaptıklarımdan, yapacaklarımdan emin olmam ve bu müziği duyduğumda kalp atışlarımın değişmesidir
Yakın zamanda yeni projeler var mı?
Da Poet: Yakın zamanda projeler olacak elbette ama hayat şartları buna şu sıralar pek müsaade eder gibi değil, başıma bir takım kötü olaylar geldi ve şimdilik sadece elimdeki şeyleri değerlendirmek istiyorum. Büyük ihtimalle yakın zamanda bir sürprizim olacak ama şimdilik bu kadar
Bu projelerle ilgili biraz bilgi verebilir misin, kimlerle çalışmayı düşünüyorsun?
Da Poet: Şu an tam olarak kesinleşmediği için bir şey diyemeyeceğim ama undergroundda çalışmak istediğim isimlerle çalıştım ve çalışmaya da devam edeceğim.
Raziel ile overground bir proje düşünüyor musunuz? Rap Biznezz imkanı ile bunu da gerçekleştirebilme şansınız var sanırım?
Da Poet: Raziel benim kankamdır... Sadece rap ile sınırlı değil. imkanlar olduğunda ve zamanı geldiğinde böyle bir şeyin olmaması için bir neden göremiyorum.
Plak şirketleri artık rapçilere fırsatlar tanıyıp yatırımlar yapıyorlar ve gördüğün gibi son dönemlerde bandrollü rap albümlerinde büyük oranda artış var. Sence bu yatırımları doğru kişilere mi yapıyorlar?
Da Poet: Şu ana kadar büyük bir kısmı iyi yatırımlar değildi çünkü yanlış kişileri yanlış prodüksiyon ve promosyonlarla ortaya çıkardılar... Plak şirketleri sadece belli bir tarzda rapin tutabileceğini sandılar(kız,para,araba,cart,curt) ve o imajı gördükleri kişilere yatırım yaptılar... Rapçilerin kendilerini, yaptıkları müziği ve felsefesini değil, onlara ne kadar para kazandıracağını düşündüler ve çoğu da yanıldı... Ben commercial rape karşı değilim, sadece doğru dürüst ve bilinçli yapılması taraftarıyım.
Şu anda okuyorsun, geleceğin hakkında planların nelerdir?
Da Poet: Evet benden başka 1.5 milyon kişinin de baş belası olan ÖSS sınavına hazırlanıyorum... Hedefim Radyo-TV-Sinema okumak ya da Müzik Teknolojileri... Süre 195 dakika -BAŞLA!
Peki, kendini 10 sene sonra nerede görüyorsun?
Da Poet: 10 sene sonra, en başta evlenmiş(anlayan anladı ), rapte bi yerlere gelebilmiş, istediği müziği ödün vermeden yapabilen, ismini ve kendini ifade edebilmiş, işinde gücünde bir şahsiyet olabilmeyi Allahtan ümit ediyorum...
Bahadır Çevik (Hiphoplife.NeT) Whop Mayıs 2006
Mp3:Da Poet feat. Raziel - Geçmişten Fotoğraflar Mp3:Da Poet - Saklı Cevherim Full Album : Raziel & Mozole & Da Poet - Sert Ünsüzler E.p
|
|