|
Konu: Kelimenin Likit Formu = WaterStyle (Whop) Cuma Ara. 19, 2008 4:22 pm |
|
|
Kadıköy hip hop camiasının eski isimlerinden Emre "Waterstyle", Türk hip hop piyasasında adı geçen önemli karakterlerin çoğuyla beraber çalışmış, büyük hip hop organizasyonlarının pek çoğunda sahne almış deneyimli bir MC. Yaptığı müzik hip hop ama o müziğe tek bir pencereden bakmayı kabul etmiyor. Tabii dünyaya da öyle. Bu nedenle de tarzı kolayca ayırd edilebiliyor. Tarzını tam olarak sindirmek içinse fazla beklemeye gerek yok, solo albümü yakında Taşoda/RapBiznezz etiketiyle yayınlanıyor.
Merhaba Emre, seni tanımayanlar için kendinden ve yer aldığın projelerden bahseder misin ?
Emre: 1981 Kadıköy doğumluyum, Trakya üniversitesi Radyo-Tv son sınıf öğrencisiyim. Müziğe rocker abimin sayesinde başladım. Rock kültürüyle iç içe büyüdüm. 90-91'de rap ile tanıştım. İlk sözlerimi 96'da yazmaya başladım... Rap dışında değişik denemelere ve melez tarzlara da ilgim var. Yaptığı işin sanatsal açıdan bir değeri olduğuna inanmadığım kimseyle çalışmadım. Bu güne kadar büyük festivallerde, organizasyonlarda, underground konserlerde, Tv programlarında ve daha bir çok yerde solo olarak veya Ceza ya da Fuat'la beraber sahne aldım. Bunlardan en önemlileri Rock İstanbul Müzik Festivali, Park Venue'de Wu Tang Clan'ın kurucusu RZA'nın headliner olarak çıktığı Hiphop Fest , Park Orman'da Prodigy'nin alt grubu olarak, Levent Gösteri Merkezi Hip-hop Fest - Yeni Melek Hiphop Fest, Kadıköy ve Kreuzberg belediyesinin ortak düzenlediği Hip-hop Beyond Festivalidir. Ayrıca, Ceza'nın Panaroma Harem ve Hasat Zamanı Live kliplerinde yer aldım, en son Berlin'de Eko Fresh, Killa Hakan ve Ceza ile Killa Hakan'ın albümü için bir parça kaydettik. Ayrıca yönetmenliğini Fatih Akın'ın üstlendiği İstanbul'daki müzisyenlerle ilgili olan İstanbul Hatırası (Crossing The Bridge) filminde yer aldım.
Rap müzik dışında nelerle ilgilenirsin, yapmaktan zevk aldığın şeyler nelerdir ?
Emre: Rap dışında; karakalem resim, body building , kısa filmler çekiyorum, felsefe , psikoloji, çizgi filmler ve rap dışında gerçekten sanatsal değere sahip bazı müzikler; r&b, grunch, drum&bass, reggae, soul, blues, trip-hop, hardcore, etnik müzikler, türküler, Türk sanat müziği, klasik müzik...
Seni hep Ceza, Fuat gibi kendi rüştünü ispat etmiş büyük sanatçıların yanında gördük. Bu isimlerle tanışman nasıl oldu?
Emre: Ceza benim 9 senelik arkadaşım, Kadıköy'de hip hop olayını, bir kaç kişi eklersek listeye, beraber başlattık diyebiliriz, Fuat'ı da 1999'da ilk İstanbul konserinde tanıdım.
Peki Ceza, Fuat gibi isimlerle birlikte yer aldığınız organizasyonlarda ve projelerde kendi stilini bulma girişimin ve gelişim sürecin nasıl ilerledi?
Emre: Kendi tarzını bulmak zaman alır her anlamda... Bu önce yetenek sonra çaba, hırs ve çok çalışıp öğrenip, sürekli faal durumda olmakla alakalıdır. Bunun dışında şunu söyleyebilirim, insan yavaş yavaş gelişir ve bu gelişimin, bu birlikteliklerle alakası da göz ardı edilemez. Fikir alış-verişi ve ortak sinerji açısından özellikle Ceza'nın çok katkısı oldu.
Tarzın alışılmışın, sıradanlığın dışında. Sen kendi stilini nasıl tanımlıyorsun?
Emre: Style'ım bugüne kadar dinlediklerimin ve beni etkileyenlerin bende bıraktığı etkiye ek olarak kendi keşfettiklerimle birleştirdiğim bir sentezdir diyebilirim. Rap'iminin genelde akıcı, aksak ve bol flow'lu olmasına dikkat ederim. Commercial öğeler kullandığım gibi salt underground parçalar da yapıyorum. Tek bir style kullanmıyorum. Her şeyden bahsediyorum, biraz New York style diyebiliriz aslında
Emre isminin yanı sıra bir de Waterstyle lakabın var. Nedir bu "Waterstyle"?
Emre: Waterstyle = Su Stili. Aslında bu adı, savunmayı baz alan ve güç gerektirmeyen bir savaş sanatı olan Wing Tzun(Wing Chun Kung Fu)'nun felsefesinden esinlenerek aldım. Wing Tzun' da savunma ve saldırı aynı andadır, hep ileri hareket vardır. Yani Su, her yere akabilir ve her yerden geçebilir, her zaman saf, temiz ve durudur ve ortama göre katılaşıp buz halini alır, kimse engelleyemez. Ayrıca hayatın kaynağıdır su, gittiği yere yaşam taşır ama yerine göre de sel olup dağıtır ortalığı.
Geçtiğimiz aylarda Rapbiznezz ile sözleşme imzaladın. Olaylar nasıl gelişti?
Emre: Taşoda/Rapbiznezz'la zaten bir senedir görüşüyordum. Koşullarda anlaşamıyorduk ama sonunda uzlaştık ben de imzaladım.
Ceza ve Selo gibi isimlerin yanı sıra Almanya'dan SummerCem'in de bulunduğu bir şarkı kaydettiniz. Yurt dışından isimlerle çalışmalar devam edecek mi? İrtibatta olduğun isimler var mı?
Emre: Devam edecek, German Dream ile irtibattayım; Eko Fresh, Summer Cem, Berlin'den Killa Hakan, Hollanda'dan MT var.
Albümün hakkında bilgi verebilir misin? Hangi isimlerle çalışmaların olacak, kafanda tasarladığın albüm nasıl bir şey ve albüm şu anda ne aşamada?
Emre: Albüm için çok değişik fikirlerim var. İlgilendiğim diğer müziklerle rap'i kaynaştırmak istiyorum bazı parçalarda ve o tarz gruplarla featuring'ler olacak tabii ki. Şu an bekleme aşamasında. Sanırım önce eylül gibi Rapbiznezz toplama albümü çıkacak. Daha sonra benim solo albüm yayınlanacak.
Hiphop Kadıköy'de mi doğdu? Son günlerde bayağı tartışma konusu oldu bu söz. Sence bu ayrım doğru mu, bu konu hakkında söyleyeceklerin neler?
Emre: Hip-hop İstanbul için dolayısıyla da Türkiye için Kadıköy ve Bakırköy'de doğdu diyebiliriz. Bu bir ayrım değildir, Kadıköy'e bu konum için verilen bir respect'tir. Kesinlikle ayrım söz konusu değil, her yer aynıdır tabii ki ama yıllarca Kadıköy'de biz hip hop için konserler ve partiler düzenledik, ortam Kadıköy ve Bakırköy'de düzenlenen bu organizasyonlarda tanıştı ve ortak bir hip hop bilinci oluşmaya başladı, sokaklarda kıyafetlerimiz yüzünden eleştirildik hatta tartışma ve kavgalar yaşandı, insanlar yadırgıyordu, önyargı ve tekcinslik... Kabullenememe vardı, sadece kıyafeti değil; müziğimizi ve tüm kültürü. İnsanlara hip hop kültürünü kabul ettirmek için çok çaba sarf ettik. İşte biz tüm bunların mücadelesini burada verdikten sonra izin verin de buranın ismini biraz bilsinler ha? Bir de İstanbul'u her yerden daha çok severim. Ama Kadıköy ve tüm Anadolu yakasına ben ruhen bağlıyım, yani orada doğdum ve büyüdüm. Başka bir yere gidip tekrar geri döndüğümde evime dönmüş gibi hissediyorum kendimi.
Kadıköy adı altında hangi isimler bulunuyor, kimlere kol kanat germiş durumdasınız?
Emre: Crew bünyesinde olan ve sürekli temasta olduğumuz grup ve oluşumlar var bunlar; Ceza - Ayben - Emre - Alaturka Mavzer - Mihenk Taşı - Kadıköy Merdiven. Yani Kadıköy Acil olarak bizim yakın ilişki içinde olduğumuz Anadolu yakası tayfası bu şekilde.
Kadıköy olarak yapmak istedikleriniz neler?
Emre: Tabii ki buranın adını ve bireysel olarak kendi adlarımızı birbirimizden kopmadan gidebildiği her yere taşımak.
Son söz olarak söylemek istediğin bir şey var mı ?
Emre: İnsanlardan önyargılı olmamalarını diliyorum, bunu gerçekten istiyorum. Yani sadece müzik için değil her konuda ama müzikte de alternatif kültürlere şans verilmesini istiyorum, sözgelimi rock, hiphop, punk... Zaten çok büyük bir hızla geliyoruz ama bu sürecin daha da hızlanması temennim.
Röportaj: Bahadır Çevik / HHL Whop Haziran Sayısı
Mp3: Emre - HiphopLife BooM!
Mp3: Emre feat Emir & Çağdaş & Önder - Kim Durdurabilir Yazanı
Mp3: Emre & SummerCem & Selo & Ceza - Stress Yap
Live: Emre & Alaturka Mavzer - 1 Nisan Hiphop Fest |
|