|
Konu: Ceza'nın Plakası Çok Fiyakalı (Dream Dergi) Cuma Ara. 19, 2008 4:35 pm |
|
|
Rapstar Ceza'nın uzun zamandır konuşulan üçüncü albümü "Yerli Plaka" sonunda huzurlarınızda. Geçtiğimiz günlerde çıkardığı 'Feyz Al' single'ıyla ortalığı ısındıran Ceza bu albümde, hayatının idollerinden Sezen Aksu'yla düet yaptı. Şimdi o, sahneye çıkmaya ve "Benim adım Ceza" demeye hazırlanıyor.
Önce sağlık. Ses tellerinde rahatsızlığın olduğuna dair kulağımıza bir şeyler geldi. Doğru mu? İyi misin?
İyi olmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz sene çok yoğun konser ve stresten dolayı midemden bir rahatsızlık geçirdim. Reflü. Mide rahatsızlığı yukarıya çıktığı için biraz ses tellerine de zarar verdi malesef. Stüdyoda yapmam gereken gereken şeyleri yapamadım. Geçtiğimiz bir ay öncesine kadar tedavi görüyordum. Halen de ilaç kullanıyorum. O yüzden de albüm çok gecikti.
Geçmiş olsun. Nasıl bir tedavi uyguluyorsun?
Özel bir rejimim var. Eskisi gibi her şeyi yemiyorum artık. Sudan başka bir sıvı içmiyorum. Onun dışında haşlama ve ızgara yiyorum. Sağlıklı beslenmeye başladık yani.
Peki albümünden sonra yine yoğun bir konser programı seni bekliyor olacak. Kaldırabilecek misin?
Şu anda iyiyim. Fakat fazla yüklenmemeye çalışıyorum. Beslenmem de aynı şekilde devam edecek. Sürekli konserde olduğumuz için fast food yiyorduk. Uyku da yoktu doğru dürüst. Bu sefer daha dikkatli olmam gerekecek.
"Feyz Al" single'ından bahsedelim. Neden böyle bir single çıkardın? Türkiye'de pek satmayan bir format?
Zaten aklımda vardı albümden sonra bir maxi single yapmak albümle bağlantılı olarak. Bu sefer bari albümden önce yapalım dedik. İnsanlar çok uzun süre bekledi, ne geleceğini de bilmiyorlar, uzun süredir bizden yeni bir şey dinlemediler. Biraz havası olan parçalar koyduk albümle ilgili. Çok da beğenildi. Avrupa ve Amerika'daki örnekleri var. Eminem diyelim örneğin, bir albümdeki 10 parçanın da single'ını çıkarıyor piyasaya. Albüm almak istemeyen insalar mesela single'larını alıyorlar. Hem bir promosyon, hem de yaptığınız işler arasında, diskografinize de katkı olmuş oluyor. Türkiye'de böyle bir şey pek yok ama başlatmamız lazım. Her sene albüm yapmak zor birşey aslında. Arada bir kendinizi hatırlatmanız, ben burdayım demeniz için single en mantıklı araçlardan biri. Birçok rap grubu da buna heveslendi şimdi. En azından bir albüm yapıp ilk başta kendilerini harcatmaktansa bir single ile kendilerini göstermek istiyorlar. Bizimkinin satış amacı da yoktu zaten, sadece prestij amaçlıydı.
Kimler var single'ında?
Almanya'dan Killa Hakan var 'Sen Oyna Dilber' parçasında. Roka'nın altyapısını yaptığı 'Feyz Al' parçasını solo olarak yaptım. 'İt Dalaşı' isimli parça da dahil beş parçalık bir single.
Albümün merakla bekleniyor. Sevenlerine albümünle ilgili neler söylemek istersin? Ne zaman çıkıyor albüm öncelikle?
Bu ay çıkmış olacak kesinlikle. Benim hep amacım, hayalim müziğimi daha fazla insanın dinlemesi zaten. Otomatik olarak o şekilde popüler olmuş oluyorsunuz. Kaçınılmaz bir şey. Sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da insanlara ulaşabilmek istiyorum. Zaten birçok teklif geliyor. Örneğin Portishead ile bir parça yapacağım onların yeni projelerinde. Ayrıca Tech N9ne ile bir parça yaptım kendi albümümde. Massive Töne albümünde bir parça yaptım. Eko Fresh'lerin albümüne parça yaptım. Bunlar hep yurt dışında yaşayan, kendi ülkelerinde rap müzik yapan sanatçılar. DJ Scratch ile bir çalışmamız olacak. Gorillaz ile beraber olduğumuz bir proje olacak. Bir toplama albüm. Bu albüm öncekilerden daha iyi oldu bana göre.
Müzik ve sözlerde ne gibi değişiklikler var?
Benim üzerime gelinmeye başlandı son zamanlarda. Tek olmamızdan dolayı böyle odak noktası oluyorsunuz rap konusunda malesef. Yaptığınız her şey insanlara batıyor. Bunlara cevaplar verdim sözlerimde. Eleştirilere cevap verdim. Bir de pozitif mesajlar var kendimle ilgili, Dadaizmle ilgili. Kendimi olduğum gibi anlattım. Onun haricinde sound olarak da sadece Türkiye'den değil, Almanya ve Hollanda'dan prodüktörlerden parçalar aldık. Ayhan Sayıner en iyi Türk prodüktörlerden, onunla çalıştık. Benim şu ana kadar çalıştığım en iyi prodüktör diyebilirim. Mastering de daha önceki gibi Almanya'daki Master Servant'ta yapılacak.
İki albüm arasında geçen zamanda ki aslında iki yıl oldu Ceza'ya neler oldu? Neler değişti?
İnsanlar mesela sizi normal bir alternatif müzik yapan sanatçı olarak değil de, Türkiye'deki ünlü bir insan olarak görüyorlar. O mantığa karşı şeyler yazdım, çünkü bizim işimiz farklı. Bizim bunu seçmemizdeki amacı ve özgürlüğü insanlara anlatmaya çalıştım. Rock müzik ile rap arasında bir bölünme var ülkede.
Senin 2005'deki Rock'n'Coke macerandan mı söz ediyorsun?
Evet. Nihayetinde bir müzik festivali olan orada benim çıkmam bayağı bir olay olmuştu. Rock'n'Coke'da dans çadırı da vardı. Özgürlüğü savunan bir festival. İnsanlar çok üzerime gelmeye başladı. Asosyal oldum. Bir de eleştirildiğimin haricinde hovarda bir insan olup gece kulüpleride dolansam beter olurdu, taşlanırdım heralde. Bunlara çok üzülüyorum malesef, psikolojik olarak etkilendim bayağı bir şekilde. Tamam işin pozitif yanları da var. İnsanların ilgisi arttı. Kapıya geliyorlar artık. Rahatsız oluyorum demeyeyim de gülü seven dikenine katlanır durumundayım şu an.
Ayben'in albümü de yıllardır konuşuluyor. Bir türlü çıkamadı?
Onun da aşağı yukarı 12 parçası bitti şu anda. Beni bekliyor biraz aslında.
Ağabey kardeş resminden rahatsız mısınız?
Ayben benim yüzümden rap yapıyor durumuna düşmek istemiyor. Ağabeyi olmasaydım, rap yapmasaydım da ona hayran olurdum. O kendi başına becerebiliyordu zaten işi. Bence o tek başına olacak, Ceza'nın kardeşi olarak değil de Ayben olarak anılması gereken bir rapçi. Mümkün olduğu kadar da konserlerde beraberiz.
Ceza popüler bir isim. Zaten herkes kardeşin olarak biliyor Ayben'i.
Aslında konserlerde ve yaptığımız parçalarda birlikteyiz. Benim bu albümüme de konuk oldu.
Diğer konuk isimler kimler?
Sezen Aksu var öncelikle. Kadıköy'den Alaturka Mavzer, Almanya'dan Summer Cem ve Eko Fresh, Amerika'dan Tech N9ne var. Portishead'den altyapılar geldi prodüksyon olarak kullanacağım. Onun haricinde Ayhan Sayıner'in prodüksyonları hakim. Hakan, Ayben ve Sahtiyan var. Daha kalabalık bir kadro. Canlı çalınan enstrümanlar oldu, arada sanatçılar gelip çaldılar.
Sezen Aksu düeti senin için nasıl bir şeydi?
Öncelikle kendim için büyük bir olay. Manevi olarak anlatamam onu. Çocukluğumdan beri çok severim kendisini. Genç yaşımda yakaladığım büyük başarılardan biri olarak görüyorum. Türkiye'de müzik yapan birçok sanatçının hayali Sezen Aksu'dan beste almak, beraber parça yapmak ya da onunla birlikte sahneye çıkmak. Ben en iyisini yaptığıma inanıyorum. Birlikte bir parça yapıp seslendirmek. Duygusal bir şey. Onun kendisini Sezen Aksu olarak göstermesi parçada ve benim kendimi anlatmam, hele onun yaptığımız işi çok beğenmesi büyük gurur verdi.
Müzik dışında yapmak istediğin bir şey var mı, başka bir şeyle uğraşıyor musun?
Evet son zamanlarda özellikle. Elektrik idaresinde çalıştığım zamanları hatırlıyorum yedi sene boyunca. Yani nasıl bir yaşantım olurdu. Hayatı sürdürmek için bir şey yapmamız gerekiyor. Bu müzik olmasaydı belki spor olabilirdi. Onu düşündüm. Basketbol çok oynamak istedim zamanında ben. Oyun kurucu oynuyordum bir sezon, Sarıyer Spor'a seçildim ama gidemedim malesef odul yüzünden. Ailem gitmemi istemedi, çünkü okul durumum çok kötüydü, bir türlü bitirememiştim liseyi. O şansımı kaybettim ama rap oldu hayatımda. Hayatım boyunca gezmeyi çok istedim. Müziğim sayesinde seyahat edebiliyorum, dünyanın her yerine gidiyorum. İnsanların önüne çıkıp bir şeyler söylüyorum. Onu başka nasıl bir şekilde becerebilirdim bilemiyorum. Bayağı bir sıkılırdım herhalde.
Son zamanlarında neler dinliyorsun?
Çok fazla new age dinliyorum. Daha dinlendirici, soft şeyler. Psikolojimi, midemi her şeyi sakinleştirmek için chill out müzikler.
Senin Türk rap sahnesinde tuttuğun kimler var? Özellikle etkin olabilecek?
Sagopa Kajmer, Ayben, Fuat, Alaturka Mavzer, Sahtiyan var. Bunlar iş yapabilecek insanlar Türkiye'de. Hakkı verilmesi gereken kişiler. Türkiye'de rap müziğin durumunu soruyorlar bazen. Bir yere gelebilmesi için çok fazla projenin çıkması lazım. Bu projelerin arasından da iyilerin çıkması lazım. Bir veya iki kişinin yapmasıyla olmaz. Fransa'ya baktığın zaman onlarca örnek var önünde. Her gün bir albüm çıkıyor ve çoğunluğu da iyi çıkanların. Bir şekilde etkiliyor insanları. İşte Türkiye'de de böyle olması lazım. Daha şu anda halen TV'yi açtığınız zaman pop, arabesk görüyorsunuz. Dream TV hariç müzik kanalları "Biz rap'e karşıyız" gibi bir tavır almışlar. O yüzden ben gençlerin müzik kanallarını seyretmemelerini istiyorum. Karşı dursunlar. Biz kendi başımıza durmasını biliriz. Bize de destek vermediler. Kimin destek verdiği belliydi.
Dream TV'de Turkish Hiphop isimli bir program var.
Birkaç yıldır var. Ona çok seviniyorum. Ayrıca sadece o programda değil normal yayın akışında da rap klipleri dönüyor. Aynı kafadayız. Önemli olan da rap değil zaten, Türkiye'de gençlerin bir şey yapıp kendi seslerini duyurabilmeleri. Ben insanların gözünün önünde bir örneğim artık, bir istisna oldum. Underground olmaktan çıkıp müziğimizi satmaya başladıktan sonra artık underground'um diyemezsiniz. Rock grupları aşk üzerine 10 parça yapıyor diyelim, arada bir tanesinde "ben savaşa karşıyım" dedikleri zaman sosyal demokrat oluyorlar. Türkiye'de de bu böyle.
Türkiye'de popüler olmanın sebebi belli. Dil aracın oluyor. Peki ya yurtdışında seni bu kadar tutmalarını neye bağlıyorsun?
Hissettiklerini sanıyorum. Türkiye'de nasıl Eminem'i hiç kimse anlamadan seviyorsa, Rap dinleyenler haricinde de görüyorum sokaklardaki insanlar arabalarında dinliyorlar. O buldukları şeyi benim müziğimde de buluyorlar. Ben "Med Cezir" albümüne kadar bunu yaptığıma inanmıyorum. Ben de dinlerken aramızda bir fark olduğunu, dilimin Türkçe olmasına rağmen o atmosferi, duyguyu veremiyorum diye düşünüyordum. Ama "Med Cezir"den sonra bu olay değişti, hiçbir yabancı albümden ilham almamaya başladım. Beni fazla etkilememeye başladı onlar. İşte "Rapstar" albümü derken gelişti, Avrupa'da 40'ın üzerinde konser verdim. O konserlerde dinleyen insanlar çok etkilendiler.
Albümden beklentilerin neler? Satış açısından ya da müzikal olarak?
Dediğim gibi şu ana kadar biriktirdiklerimin en iyisini yaptığımı düşünüyorum. İnsanların beğeneceğine de inanıyorum. Beğenmeyen de olacaktır, o zaten bir kural. Neleri eleştireceklerini onlardan daha önce biliyorum zaten. Ama diğer albümlerdeki gibi hissettiklerimi, ne amaçla yaptığımı, ne anlatmak istediğimi insanlar anlarsa bu sefer daha fazla etkilenecekler. Sokaklardan geldim, bir nota bilgim yok. Bu müziği kendi başıma keşfettim ve yaptım. Sonuçta Sezen Aksu iler parça yaptım. İnsanlar bunu görebilir ve hissedebilirlerse ne mutlu.
"Yerli Plaka"nın en hit parçası hangisi?
Sezen Aksu ile söylediğim, albümle aynı adı taşıyan parça. 'Önce Kendine Bak' diye bir parça var. O da çok iddialı. İlk video klibimiz 'Yerli Plaka', Alman bir yönetmen tarafından çekilecek.
Başka projeler var mı?
Avrupa'nın en büyük hip hop organizasyonu olan Splash! Festival'a katılan ilk Türk biz olduk. Ağustos'ta gerçekleşecek. Amerika'dan Fat Joe gibi büyük isimler var. DJ Scratch ile sahnede beraber show yapacağız. Geçen hafta Viyana'da büyük bir festivale gittik. Burada pek duyulmuyor. Orada yerel bir gazete haber yapmış "Türkiye'den Ceza geliyor, Ceza ile Eminem'im aynı sahneye koyun Ceza Eminem'i siler" gibi bir şey. Başımıza bu tip çok güzel olaylar geldi. Mesela Hamburg'da bir konseer gitmiştik, ben sadece konuktum, ismim bile yazmıyordu. İsveç ve Hollanda'daki konserleri bitirdim, Fuat ile birlikte gittik. Fuat rica etti buraya gelmişken bir 20 dakikalık rap yapalım diye. Sonunda kabul ettiler. "İlk siz çıkarsınız" dediler. Seyircinin %99'u yabancıydı. Öyle festival havasında bir şey. Biz çıktık sahneye, ilk başta insanlar yuhaladılar Türkçe filan diye. Biz şova başladıktan sonra insanlar bir daha diye bağırmaya başladılar. İnanılmaz ilgi gördük. Almanya'nın en büyük hip hop dergisinde " Ceza ve Fuat'tan sonra kimse eğlenemedi" diye başlık attılar.
Röportaj: Müge Turan Dream Dergi, Temmuz 2006, Sayı 5 |
|