|
Konu: Durma Hadi Sek Goo Cuma Ara. 19, 2008 4:42 pm |
|
|
Bir çoğumuz onları ilk olarak "Yeraltı Operasyonu 2"albümünde tanıdı. Ancak 1993'den beri aktif rap hayatları olan IQ'nun kısa bir süre önce de İrem Records etiketiyle "Adımız MC" isimli albümleri çıktı. Hem çıkan albümleri hakkında, hem şu an ki Türkçe rap piyasası hakkında hem de kendi gelecekleri hakkında keyifli bir röportaj yaptık.
Öncelikle kendinizden ve yer aldığınız projelerden bahseder misiniz?
Ben Mac Prayna, Gerçek Adım Yılmaz,13 yıldır Rap için fosfor tüketiyorum, öz ağabeyim Dr.HipHop la beraberim ve onunla çalışma fırsatı değil de onunla yaşama fırsatını bana bahşeden Allahıma şükürler olsun. O gerçekten boyut ötesi bir insan. Gerek fikirleri gerek hayata bakış açısı, tarzı, pozitifliği ve bütün bu vs.leri içinde barındıran kişiliğiyle çok farklı biri. Pardon kendimden bahsedecektim değil mi. İşte Yanı sıra Rap, okul ve zaman buldukça kendime vakit ayırıyorum. Ama artık kendime devakit ayıracak zamanım kalmadı. Allah sonumu hayır etsin.
IQ'nun kurulum süreci nasıl gerçekleşti?
IQnun kurulum süreci biz aslında ilk olarak DOLU FESATLAR adı altında yaklaşık 15 kişiyi içinde barındıran bir grup olarak başladık Rap'e o aralar bir de dans okulu açmıştık G.Antepde, ve hocalığını ben ve Dr.HipHop yapıyorduk yıl 1992 yaklaşık 150 öğrencimiz vardı. Yıllarca bu böyle gitti. Bir kaç yıl aradan sonra böyle eğitimini alan; kaçıp hemen kendi dans okulunu kurmaya kalkışınca biz herkesi gidip tek tek toplayıp okulumuza getirip yaptıkları yanlışın içeriğini anlattık ve aynı gece okulu kapattık. Bu cesaret gerektiren bir karardı tabi ki ama bu karar olmasının zamanın da gelmiş bir olasılıktı. İçimiz buruklaşmıştı, sen tahmin et artık az değil tam 150 kişiye ritimle yaşamayı öğret hayata bağla, sonra bir bakmışsın PAT !! civcivler ortada yok, harbiden bide böyleleri vardır, zor durumdadırlar yardım beklerler kimse tutmaz ellerinden, sen yüreğindeki merhametinle yaklaşıp ona ''bak işte senin de kanatların var sen de uçabilirsin dersin'' yol gösterirsin adam çırptığı ilk kanadı senin yüzüne iz bırakmak kaydıyla tokat gibi yapıştırıp uçmaya çalışır. Kafa üstü de düşerler geri ama her neyse işte o gece herkes okulun devam edeceğini sanarken biz artık her şeyin bittiğini söyleyip okula son kilidi vurduk ve kapatıp eve gittik. işte O gece Dr.HipHopla IQyu kurmaya kararı aldık ve kurduk. Sadece Rap yapacaktık, sonra IQ grubuna dışarıdan katılan demiyoruz çünkü onlar bizim gerçekten kardeşlerimiz o kişiler GHASTAMA (Resul) ve DJ-X (Halil) yani 2 kişi görünümlü 4 kişilik bir grup olarak başladık Rap'e.
1995 yılında sizi Deprem parçasıyla birlikte "Yeraltı Operasyonu 2" albümünde dinlemiştik ama sizin kökünüz 1993'e kadar uzanıyor. 1993'ten 2006'ya.
Evet az önce de söyledim IQ 93 sonlarında kuruldu ve her an aktif ti Rap anlamında fakat ondan önce de DOLU FESATLAR vardı ama geriden alttan ve zevk için uğraşıyordu. Zaten 93 ten sonra sürekli ilerlemeye başladık. O zamanlar yaptığımız Rap biraz piyasanın dışındaydı, akustik yapıyorduk yani canlı çaldırıyorduk, ama sonra kısa zaman içinde ve hem de üretkenliğimiz hızlandığı için hızla beat yapar olduk, çünkü içimizdekini hemen anlatacağımız bir alt yapı ihtiyacımız vardı. Çok iyi olmuyordu o zamanlar beatlerimiz ama yetiyordu açıkçası. İşte böyle Raple bir şekilde haspahal olurken İstanbul depremi o içimiz paramparça eden afet oldu. Bizde DEPREM adlı şarkıyı yaptık, çünkü o kadar insan yardım bekliyordu ve bunun bir şekilde duyurulması gerekiyordu. Bizde Rap anlamında üzerimize düşeni yapmak istedik Yeraltı Operasyonuda çabası oldu. TUNÇ DİNDAŞada teşekkür etmemek olmaz. Sağolsun kırmadı ve yayınladı, uzun bir ara geriden izlemeye devam ettik rapi bu arada yaklaşık 300 şarkının kaydını aldık ve 2006 işte buradayız. Ama yarınımız meçhul kim bilir belki şu röportajdan sonra şu merdivenlerden düşüp can verebilirim
O günden bu güne gerek rap ortamında gerek yaşantınızda gerekse rap'inizin gelişim aşamasında neler değişti sizin için?
Biz normal hayat la renkli hayatı birbirinden ayırt edebilen insanlarız. Çok bir şeyin değişmesine izin vermedik. Biz mutluyuz çünkü bir işimiz var, mutluyuz çünkü Rap yapıyoruz, mutluyuz çünkü Rape emek vermiş herkesi biliyoruz. Hepsini tanıyoruz, iyi ortamlarımız var ve hepsi süper insanlar, Rapimizin gelişimi açısından tabii ki esinlendiklerimiz de oldu ama bunlardan Türk olanı sadece Fuat Ergindi. Onun dışında Rapimizi geliştirmek için genelde yabancı Rap dinleriz. Hala da öyle mesela Bustha Rhymes, Dmx, Rahh Dıgga, vs gibi.
Gerek underground gerekse yeryüzü olarak tabir ettiğimiz overground rapçiden geçilmiyor. Sizin bu insanlardan farkınız, biz bu yüzden farklıyız dediğiniz noktalar neler?
Hayır onlar neyse biz de oyuz, hepsi kardeşimiz ve her şeyi bir yana bırakın Rap destek vermişse bir insan eyvallah var olsun,ha illa da bir cevap gerekiyorsa biraz daha pozitifiz, çaresizlik yada kendini anlatma değil de, sanki biraz daha çözüm sunabilen ve eğlendiren kısmındayız bu işin e zaten öyle olsun ne gerek var ki fazla biberli çorbalara, Sadece artık insanlarımızın böyle dinlerken hiç bir düşünceye dalmadan eğlenebileceği bir şeylerin zamanı gelmişti ve bunun için seçilmiş iki insan da bizdik. Evet biz seçilmiş insanlarız farkımız bu espri yapıyorum kimse alınmasın ?
Kısa süre önce İrem Records etiketiyle "Adımız MC" isimli ilk bandrollü albümünüzü piyasaya sürdünüz. Albüm satışları ne durumda?
Geçenlerde hocam bir espri yaptı ve galiba haklı. Satışların sizinle alakası yok dedi güldü. Kapak resmi çok iyiymiş ondan satılıyormuş. Alanlarda CD yi çöpe atıp kapağını duvara asıyormuş. Şaka tabii ki albüm satışları İremden duyduğumuz kadarıyla çok iyiymiş. İşte konser teklifleri imza günü teklifleri var. Ama şu an hepsine kapalıyız.
Albüm sonrası çevrenizden size gelen tepkiler ne yönde?
Nasıl desem, ikinci albümü yapmak için acayip enerji ile doldurdular bizi. Tabi ki olumsuzlar da var ve olmalı. Fakat genele baktığımızda olumlu daha fazla. Aslında şöyle bir söz var ve her şeyi anlatıyor bence bu ilahi bir söz. Şöyle diyor: Herkese hoş görünmek imkansızdır, Şüphesiz ki Allah bunu Nebi'lerine dahi nasip etmemiştir işte bu her şeyi anlatıyor. Biz Rapi birilerine hoş görünelim diye yapmıyoruz. Biz bu müziğe benzeyen düşünce akımını ilk andan bu yana hep sevdik, seviyoruz, seveceğiz. Bir gün yapamayacak hale gelsek dahi..
Klip için belirlediğiniz ilk şarkı hangisi?
Adımız MC diyoruz tabi ki ama Şu an kesin bir şarkı yok şunu çekelim dediğimiz...Belli değil...ama Hazırlıklar var ..herkes beklesin TR de çıkmış en görkemli ve en efektli ilk rap klibi olacak...çalışmalar sürüyor...
Düet listesine baktığımızda Sagopa Kajmer, Fuat, Azra, Erci E gibi Türk rapinin büyük isimlerini görüyoruz. Bu isimlerle tanışmanızı ve çalışma sürecinizi anlatır mısınız ?
Dr.Hiphop ilk Ceza ile tanışıyordu. O zaman Cezanın ilk albümü çıkmamıştı Nefretten bahsediyorum. Ondan sonra diğerleriyle tanışıyoruz işte Sagopa Kajmer sonra Fuat sonra AzRa ki Fuat ve Azra bizim için çok ayrı bir yere sahipler sağolsunlar. İşte Azra vasıtasıyla da kendisini hep takdir ettiğimiz gerek kişiliği gerek Rap ini beğendiğimiz Erci-e ile birer düetimiz oldu. Böyle sırasıyla bir şekilde haspahal olmuş olduk. Sağolsunlar onları iyi ki tanımışız hepsi de süper insanlar ve ne yaptıklarını gerçekten iyi biliyorlar. Bulaşmayın!
Sanırım bir de Ceza eşlik edecekti size fakat ismini albümde göremedim. Ne oldu da şarkıyı çıkardınız albümden?
Evet, Ceza ve Fuat'ı Antep'te ağırladık. Orada Ceza ile bir şarkının kaydını aldık ama şirketsel nedenlerden bunu yayınlayamadık. Üzüldük ama elden ne gelir. Yine de sağolsun tevazusu yeter, Yani anlayacağınız albümden biz çıkarmadık.
Fuat'ın eşlik ettiği "Batı Berlin'den Antep" e şarkısı albümde ön plana çıkan şarkılardan. Yaşadığınız şehrin adının da geçtiği bu şarkının bir hikayesi var mı?
Var tabi. Az önce de belirttiğim gibi Fuat'ı Antep'te kendi evimizde 3 gün ağırladık. Antep - Berlin kardeşliğini anlatan bir şarkı yapalım, şöyle eğlenceli bir şeyler olsun yeter dedik. Aynı gece yaptık bu şarkı ortaya cıktı. Ben bile hala severek dinliyorum, şarkının içinde olmama rağmen bayılıyorum. Fuat abiyi anlatmama bence hiç gerek yok. Türkiye'deki en sağlam gırtlağa sahip MC'dir o.
"Gazan Mübarek Olsun" parçasının nakaratında Fuat'ın Cihane Hitabe şarkısındaki nakaratı söylüyorsunuz. Bu fikir nasıl ortaya çıktı, bir başkasının sözlerini kullanırsak tepki alırız diye düşündünüz mü hiç?
Bunu bizzat Fuat'tan müsaade alarak yaptık ve hiç hayır demedi aksine buna çok sevineceğini belirtti. Biz de okuduk. Onun kadar olmasa da kendimize göre bir şeyler yaptık. Bizim için önemli olan birlik - beraberlik içinde olmamız. Birliğimiz yeter.
"Adımız MC" şarkısının bir de Dance Version Mix'i var albümde. Neden böyle birşeye gerek duydunuz ?
Adımız MC adlı şarkının orjinal versiyonunu yapmamızı sağlayan bir şarkıydı. Aslında mix olanı ilk versiyonuydu. Kaydını aldıktan sonra bunu neden daha iyi bir şekle sokmuyoruz dedik ve şimdi albümde A-1 olan Adımız mc adlı şarkı çıktı ortaya. Mixten de vazgeçemeyince onu da albüme bu şekilde koyalım dedik ve öyle kaldı Tracklist'te..
Mac Prayna, Ayben için en iyi bayan mc demişsin? Evet. Şu an Türkiye'nin bayan MC'leri arasında Ayben en iyisi. Kendisini hiç tanımam, yani yüz yüze hiç gelmedik. O yüzden bu düşüncemde ısrarcıyım. Çünkü gayet objektif düşünebildiğim için böyle demiştim. Ve hala aynı düşünüyorum. Şu an over'larda onun kadarı yok eksik olmasın.
Sagopa sizin için "albüme benle olan şarkıları koymakla büyük ayıp yaptılar, benim ismimi görüp albümü almak isteyenler almasınlar" dedi. Bu konuda söylemek istedikleriniz var mı?
Çok fazla bir şey yok. Ben olsam ben de kızarım. Kendisi kızmakta haklı fakat olayın içinde biz yokuz. Albümün bütün hakları Aykut Gürel'de Sagopa'nın yayınlamayın dediği şarkılar yayınlanmadı. Buna onay verdi diye biliyorduk. Biliyorduk diyorum çünkü olayın içinde gerçekten biz yokuz. Eğer bize şarkımı albüme koymayın deseydi koymazdık. Böyle bir şeye ihtiyacımız yok. Fakat bu şarkının kaydını Sagopa kendi evinde alıp bize "bunu size hediye ediyorum, sizleri çok seviyorum" diyerek ta İstanbul'dan Gaziantep'e önce telefonda dinletmek kaydıyla beğendiğimizi sorup "beğenmediyseniz yenisini yaparım, sizin için değer, siz adam gibi adamsınız" demek şartıyla gönderdi. "Bu siz kardeşlerim için ve albümünüze de koyabilirsiniz" dedi. Ama nasıl oldu böyle birden 360 derece biz de anlamadık. Yazıyı okurken bir kaç defa bakıp, "ya bu cidden IQ'dan mı, bizden mi bahsediyor" falan olduk. Yine de sağolsun. İnsanlar her zaman aynı psikolojide olmayabiliyor. Bu normal ama bu kadar kırıcı bir açıklama yakışmadı ayrıca bence çok yersiz. Bizi Ceza da tanır, Fuat da tanır, Azra da, Yener de... Onlar da duymuşlar, çoğu hiç hoş karşılamadı Sagopa'nın bu açıklamasını. Hatta isim vermiyorum ciddi bir kaç isim kusasım geliyor falan bile dedi. Sagopa olayın aslını açıp telefonu bize sorabilirdi. Çevresindeki herkes bizi tanır. Bir şekilde ulaşabilirdi. Söylemiştim ama yine söylüyorum: Olaydan yana bizim bilgimiz yok. Tüm Haklar İrem Records'ta. Ama bir konuda doğru demiş evet gerçekten bizden kurtuldu. Rahat uyusun. Bu yanlış bizimle mezara gidecek. Bizim hayatımız sadece Rap'ten ibaret değil. Bir yandan okul, bir yandan iş, bir yandan aşk, bir yandan resim sergimiz, şiir kitabım, hatta tozu bile kalmayan sosyalitem... Anlayacağınız çok işim var, uğraşamam...
Sagopa'yla aranızda şuanda bir soğukluk var mı?
Hayır yok. Biz onu severiz. Kırgınlığını kırıcı bir şekilde belli etmiş olsa bile. Fakat uzakta kalsın...
Peki 93'ten bu yana içinize sinmeyen davranışlar, keşke yapmasaydım dediğiniz olaylar oldu mu?
Hayır olmadı... Her yaşanmışlık bir sonrakine iyi bir zemin. Made in Mac Prayna
Rock müziğinin sevilen ismi Erkan Bal'la 5 şarkılık bir sözleşme imzaladınız ve bir de Rock & Rap karışımı fazladan bir şarkı kaydettiniz. Bu projeyle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Evet Erkan Bal'la güzel projelerimiz olacak ve şu anda da bunun ilk aşaması olarak nitelendirdiğimiz anlaşmamız var. Kendisinin albümüne 5 şarkıda eşlik edeceğiz. Bunun üçü Rap & Rock düet biri nakarat, biri de back vocal olacak. Bizi yeni şarkılarla görmek isteyenler Erkan Bal'ın kendi albümünde de feat olarak dinleyebilecekler.
Rock & Rap'in birleşimiyle ilgili düşünceleriniz nedir? Füzyona açık her şeyi benimseriz. Rock ve Rap iki uç nokta diye bilinir. Eğer bu görüşe doğru dersek biz bu iki uç noktayı birleştirmek için sadece elimizden geleni yaptık. Son derece zevk de aldık doğrusu. Buna paralel yarın Punk ve Rap karışımı bir şeylerde yaparsak kimse şaşırmasın.
Mp3: IQ - Adımız Mc
Mp3: IQ feat Fuat - Batı Berlin'den Antepe
Mp3: IQ - Durma Hadi Sek Goo |
|