|
Konu: Obama otomotiv devlerini uyardı: Bütün faturayı sadece işçiler ödemesin Paz Ara. 21, 2008 3:32 pm |
|
|
ABD’de GM ve Chrysler’e sağlanan 17.4 milyar dolarlık kredinin yankıları sürerken Yeni Başkan Barack Obama, "Otomotiv şirketleri bu reform şansını kötü yönetim pratikleriyle boşa harcamamalı. Bu kritik sektörü ve kendilerine bağlı milyonlarca Amerikalının işini kurtarmak için uzun vadeli yeniden yapılanma çalışmalarına başlamalı" dedi.
ABD’nin 44’üncü Başkanı seçilen Barack Obama, mevcut ABD hükümetinin zor durumdaki General Motors ve Chrysler’e 17,4 milyar dolarlık kredi vermesini, "otomotiv sektöründe çöküşün önüne geçmek için atılmış gerekli bir adım" olarak değerlendirdi. 20 Ocak’ta başkanlık koltuğunu devralacak olan Obama, "Bush hükümetinin kararından memnunum. Ancak, otomotiv şirketleri bu reform şansını kötü yönetim pratikleriyle boşa harcamamalı ve bu kritik sektörü ve kendilerine bağlı milyonlarca Amerikalının işini kurtarmak için uzun vadeli yeniden yapılanma çalışmalarına başlamalı" dedi.
Sektöre sağlanan kısa vadeli yardımla, otomotiv şirketlerinin uzun vadeli yaşamayı başarmak için gerekli zor seçimleri yapmada bütün hissedarlarını biraraya getirmesi gerektiğine işaret eden Obama, şöyle konuştu: "Nihai yeniden yapılanma paketini gördüğümüzde bunun ceremesini sadece işçilerin çekmeyeceğinden emin olmak istiyoruz. Bu yönetimde benim ilk önceliğim 2.5 milyon yeni iş yaratmak. Bu işlerin bazılarının otomotiv sektöründen olmasını istiyorum."
GM: Biz sınavı geçeriz
ABD yönetiminin kredi desteği ülkenin otomotiv sektörünün kalbi Detroit’teki "Üç Büyük" GM, Chrysler ve Ford tarafından olumlu karşılanırken, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası (UAW) yardım paketinin koşullarını adaletsiz buldu. GM’in CEO’su Rick Wagoner, GM’in şirketin yaşayabilmesi için hissedarlarla birlikte çalışacağından emin olduğuna dikkat çekerek, "Şirket şimdi tamamen yeniden yapılanma programının uygulanmasına odaklanacak. Hükümetin taleplerimizi karşılayacağından eminiz. Bu sınavdan geçeceğimizden çok eminim" dedi. Çökmeye en yakın görünen Chrysler da maliyetleri önemli ölçüde kısmaya devam edeceklerini bildirdi. Acil kredi ihtiyacı bulunmayan Ford ise gelecek yıl finans durumu kötüye giderse hükümetten kredi hattı açılmasını istediğini belirtti.
Kanama artık durmalı
Yönetimi’nin birinci yılındaki en önemli önceliğinin ekonomi olacağını, kanamanın ve istihdam kaybının durması gerektiğini kaydeden Barack Obama da "Ekonominin düzelmesi aylar değil yıllar alacak. İyileşmeden önce daha kötü olacak. Ama, hızlı ve cesur hareket edersek iyileşir. Biz de bunu yapacağız" diye konuştu. Önereceği canlandırma paketine fiyat koymaktan kaçınan Obama şöyle devam etti: "Paket büyük olacak. Önceliği de istihdam yaratmak, ekonomiyi rayına oturtmak ve mali piyasaların onarımı olarak sıralanabilir. Parayı boş yere harcamayacağız. Eğer yol yapıyorsak o yol bir yere gidecek."
Otomobilde işçi maliyeti yüzde 8, geri kalan israf
UAW Başkanı Ron Gettelfinger ise yaptığı açıklamada, 31 Aralık 2009’a kadar işçi ücretleri ve çalışma koşullarında değişiklik isteyen planın kendisinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Gettelfinger, "Bu adaletsiz koşulların kaldırılması için Obama yönetimi ve yeni Kongre ile çalışacağız. Bir aracın montajının maliyetinin yüzde 8’i işçilik. Peki geriye kalan yüzde 92 ne? İsraf, kötü yönetim ve yolsuzluk" diye konuştu.
Fatura bununla kalmayacak
ABD yönetimi, derin krizdeki iki şirketten GM’ye bu ay ve gelecek ay 9.4 milyar dolar, Chrysler’e de 4 milyar dolar acil kredi sağlayacak. Şubat ayında ise Kongre’den onay çıkması durumunda, oto şirketlerine 4 milyar dolar daha yardım sağlanması öngörülüyor. Böylece otomotiv sektörünü kurtarma planının boyutu 17.4 milyar dolara yükselecek. Analistlere göre bu yardım sektörü kurtarmak için yeterkli olmayacak. Faturanın çok daha yükselmesi gerekecek.
Yardım planı karşılığında otomotiv şirketleri, karlı işletmelere dönüşebilmelerini öngören yeniden yapılanma planlarını 31 Marta kadar başaramamaları durumunda, aldıkları kredileri iade edecekler.
Hükümet, büyük bankalarda olduğu gibi vereceği kredi karşılığında şirketlerde hissedar olma seçeneğine sahip olabilecek.
Şirketler yönetici tazminatı ve ücretlerine sınırlama getirecek ve bütün kredileri devlete geri ödemek zorunda olacaklar.
Madoff’un ev hapsi 24 saate çıktı
50 milyar dolarlık Pıonzi Oyunu’yla çok sayıda yatırımcıyı zarara uğratan ve ev hapsine Bernard Madoff’un cezası ağırlaştırıldı. Madoff kaçma tehlikesi göz önüne alınarak artık 24 saat boyunca evinden ayrılamayacak.
17.4 milyar dolarlık yardım, sorunu çözer mi
BUSH hükümeti otomotiv sektörünü kurtarma planını açıkladı. Ancak, bu çözüm sektör analistlerini hiç tatmin etmedi. Sınırlı kredi ve zayıf Amerikan ekonomisi otomotiv endüstrisi satışlarının son 26 yılın en düşük seviyesinde kalmasına neden oldu. Analistlere göre bu para ise otomotivcilerin uzun dönem planlarından çok milayetli operasyonel giderlerini kaarşılamaktan daha farklı bir sonuç vermeyecek.
Düşük talep nedeniyle Chrysler en az bir ay Kuzey Amerika’da üretimi durdurma kararı aldı. |
|