. . . MiToKondRi !
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
. . . MiToKondRi !
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
. . . MiToKondRi !
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

. . . MiToKondRi !

- Ortam Enerjik - Forum Enerjik - Biz Enerjik -

AnasayfaAnasayfa  portalportal  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Yıl kötü başlar ekonomi ikinci yarıda toparlar

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj

Yıl kötü başlar ekonomi ikinci yarıda toparlar Vide
MesajKonu: Yıl kötü başlar ekonomi ikinci yarıda toparlar Yıl kötü başlar ekonomi ikinci yarıda toparlar Icon_minitimePtsi Ara. 22, 2008 2:33 pm

Türk iş dünyası, dünyayı saran küresel kriz nedeniyle bazı ekonomik göstergelerde sapmaların yaşandığı 2008’i geride bırakırken, krizin etkilerinin önümüzdeki yıl daha fazla hissedileceği endişesi taşıyor.

Yılın ikinci yarısında krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin giderek belirginleşmesiyle üretim, ihracat ve istihdamın yanı sıra, tüketim ve yatırım harcamaları ile yabancı sermaye yatırımlarında da düşüşler oldu. Döviz kurunda oynamalara neden olan kriz, şirketler için finansman imkanlarını da zorlaştırdı.

Birleşmeler artar

Tüketim ve harcamalar ile finansal kaynaklardaki daralmanın reel kesimde üretim, satışlar, kárlılık ve istihdam üzerindeki azaltıcı etkisinin 2009’da daha fazla hissedileceği ifade ediliyor. Krizden dolayı bu yılın son çeyreğinde bazı tasarruf tedbirleri alan iş dünyasının, önümüzdeki yıl da bu tedbirlere devam etmesi bekleniyor. Bu yıl yükseliş gösteren iş yeri kapanmalarının yanı sıra, satın alma ve birleşmelerin de 2009’da artmasının muhtemel olduğu belirtiliyor. İş dünyası, küresel belirsizliğin etkilerinin devam etmesi nedeniyle tedirgin olmakla birlikte 2009’un ikinci yarısında toparlanma beklentisi taşıyor.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, 2008’in Türk sanayisi açısından olumsuz anlamda bir dönüm noktası olduğunu, 6 yıl aradan sonra ilk defa 2008’de sanayi üretiminin 3 ay üst üste küçüldüğünü ifade ederek, "Sanayi üretimi konusunda kasım ve aralık ayları için de iyimser olmak mümkün değildir" dedi. Küçük, kasım ve aralık aylarında sanayi üretiminde muhtemelen daha yüksek oranlı küçülmelerin gündeme geleceğini belirterek, 2009’da ise "en azından" yılın ilk yarısı için "çok büyük olasılıkla" daha da karanlık bir tablonun kendilerini beklediğini söyledi.

Yıl kötü başlar ekonomi ikinci yarıda toparlar

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası