|
Konu: Esteo Röportajı Ptsi Ara. 22, 2008 6:29 pm |
|
|
İllegal Olmadan Legal, Legal Olmadan İllegal İmkansızdır!
Graffitiye Bulgaristan'da yalnız başladı. Bu iş sokakta öğrenilir dedi. Gücünü hiç yitirmeden mükemmel çalışmalar yaptı ve yapmaya devam ediyor. Türkiye gezisinden notlarla Esteo röportajımız sizlerle.
Selam Esteo bize kendinden biraz bahseder misin bu işe kaç yılında ve nasıl başladın?
Bulgaristan Burgas'ta yaşıyorum. Graffitiye 2001'de başladım. Bulgaristanda graffiti üzerine pek şey yoktu. Sadece internette bazı çalışmaları gördüğüm zaman başlamaya karar verdim. Gerçekten hoşlandım. Önceden çok sketch çizdim... çok. Hünerleri göstermek için daha iyidir ve bu sokaklarda öğrenilir.
Çevrendekilerin tepkisi ne oldu nasıl karşıladılar?
Ben asla "Graffiti Throw Up ve Tagdir ve her yerde vandalizmdir" diye düşünmedim. Güzel şeyleri yapmak her zaman daha iyidir. Artı insanlar şöyle düşünür "Hm..Bu kötü değil..." Graffitiyi insanlara nasıl gösterdiğiniz önemlidir. Ama gelecek sabah onların arabalarını veya duvarlarını boyadığınız zaman delirirler.
Bir grubun var mı? Ve şu ana kadar kimlerle boyadın?
Yalnız başladım. Ondan sonra (birkaç ay sonra) LBC (Bulgaristan'daki ilk graffiti grubu) ye üye oldum ve onlarla boyadım. Birkaç yıl sonra Avrupa'yı gezdim ve birçok writer ile iyi bağlantılar kurdum. SatOne, Rok2, Peeta, Live2, Lue ile boyadım. Eğer ben bir writerı beğeniyorsam (Bulgar da olsa yabancı da olsa) onunla boyamanın bir yolunu bulurum. Tecrübe her zaman mükemmelliktir!!!
Bizimle kısa bir anını paylaşır mısın?
Siz hoşlandıktan sonra her an özeldir (bitmiş olsa bile). Asla ne olacağını bilemezsiniz. Ama haftalar sonra anlarsınız o an mükemmeldi dersiniz. Ve tüm hayatınız boyunca onu muhafaza edersiniz. Bu an özeldir. Benim çok özel bir anım yok. Ben hepsinden hoşlanırım. Daha çok grafiti yapmaktan.
Graffitiden para kazanıyor musun? Graffitiyi gerçek iş olarak mı görüyorsun yoksa sadece bir hobimi?
Bazen para kazanıyorum bazen kazanmıyorum& Şu anda benim hobim. Mesleğim değil. Ama ben her zaman aranan olmuşumdur.Öyle de olacağım&
Çalışmalarında en çok nelere dikkat edersin?
Farklı şeyleri yapmaya.. Çoğu writer biraz styleı birazda renkleri değiştirip diğer graffitisini yapıyor. Hayır! Bu benim için yanlış. Ben daha çok karışımlar ile teknikleri denemekten hoşlanırım... Kağıt, çivileme, fırçalama& daha çok bana ilham veren şeyler...
Çalışma yapacak yer bulmakta zorlanıyor musun? İllegal çalışma yapıyor musun?
Evet.. bu eğlenceli. Bazen doğru yeri bulup boyarım bazen de yeri bulduktan uzun zaman sonra boyarım. İllegal grafiti için tüm dünya, her yer sanat alanıdır. Fakat farklı isim ve style ile.. İllegal olmadan legal, legal olmadan illegal imkansızdır!
Hangi boya markalarını kullanıyorsun? Çalışmanı yapmadan önce ön hazırlık olarak neler yaparsın?
Tüm can çeşitleri; Plasti Kote, Hit color, Multona, Tectane, Body, Top Ton, Motip bunlarla başladım şimdi de kullanırım. Fakat daha çok Montana (tüm çeşitlerini İspanyol, Alman), Mollotow& Ve şu anda hepsini kullanıyorum& Sketch (bazen), çok şey hazırlarım benim akrilik boyalarım, silindir boyalarım var. İlk renk duvarın background rengi&o zaman başla&
En çok kullandığın capler hangileri? Hangi capi graffitinin hangi bölümlerinde kullanırsın?
Ne tür kullanırım& Tüm çeşitleri çokça kullanırım. Skinny, ultra fat(gold) ,medium(soft ve diğer efekler için). Graffitiyi birçok doldurma faktörü vardır. Ve ben onların hepsini kullanmaktan hoşlanırım. Bu benim fikrim&
3d graffitiler hakkında ne düşünüyorsun?
3D graffitiden çok hoşlanıyorum& çok! Bilhassa yeni bir şeyi gösterecekleri zaman, normal stylelar ve perspektiflerle değil& Renk kombinasyonu benim için en önemlisidir.
Etkilendiğin isimler var mı? Hangi writerların çalışmalarını beğeniyorsun?
Dome, SatOne, Rok2, Peeta, Totem2, Dephect...
Sat-one la beraber yaptığınız İstanbul gezinizde neler yaptınız, nasıl geçti?
İstanbulda otobüsle 6-7 saat kalmıştım. Ailem ve birçok arkadaşım İstanbulu gezdiler ama ben asla gezemedim. Böylece bir gün karar verdik(ben ve Satone) Niçin İstanbula gitmiyoruz???&Turist olduk. İstanbulda boyamadık, birkaç tag attık ve ne var ne yok diye baktık& Ucuz bir otel ayarladık& Büyük Pazar Yerini, Sultan Ahmete gittik. Türk mutfağının tadına baktık. Ve daha çok şeyler görebilmek için şehrin etrafında koşturduk. Fakat bir sonraki gelişimde böyle olmayacak. Şimdi ben yerel sanatçılar ile irtibata geçtim, böylece boyayacağımdan eminim.
Bu işi daha ne kadar yapmayı planlıyorsunuz? Bir hedefiniz var mı?
O benim, için yaşamım için& Güzel bir hastalık her ne yaşta, ailede, kötü zamanda olsam da graffiti beni kuvvetle muhafaza eder ve ben buna imkanım olduğundan da eminim, durmayacağım. Hedef??? Uçmak& Graff in the sky!.........
Cevaplarınız için teşekkür ederiz. Ülkemize yine bekleriz
Bulgaristandan sevgilerle... Peace
Online: www.esteo.org www.esteo.net
|
|