|
Konu: Girls Are Crazy (Hiphoplife) Ptsi Ara. 22, 2008 6:30 pm |
|
|
13 yaşında ilk sözlerini yazmaya başlayan, 15 yaşında ilk Rap'ini söyleyen ve Kanada'da yaşamını sürdüren Evren'i ilk Manga'nın albümüne verdiği düetle ardından Sagopa Kajmer'in Kurşun Asker Ep'sindeki son iki şarkıyla tanıdık. Yeni albüm çalışmalarına başlayan Evren ile sizler için kısa bir söyleşi yaptık ve Evren'in Ashley Ingram ile gerçekleştirdiği düet parçası "Girls Are Crazy" yi sizlere sunuyoruz.
Çoğu kişi seni ilk defa Kurşun Asker EPde duydu ve Hiphoplife'ın diskografi adı altında toparladığı 19 şarkılık bir albümle tanıdı. Hala seni tanımayanlar için kendinden ve müzik yaşantından bahseder misin?
13 yaşında mikrofonu elime aldığımdan beri durduğumu hatırlamıyorum. Müzik benim için, insanlara kendimi ve dünyaya bakış açımı anlatmamda bildiğim en etkili yol oldu hep.
İlk parçanı 15 yaşında yapmışsın. 15 yaşından bugüne müzik adına sende neler değişti?
Elbette, teknik ve melodi bilgim çok büyük gelişimler geçirdi bu süre boyunca, ama heyecanımdan bir şey kaybettiğimi söyleyemem. Bunun dışında, son iki yıldır şarkı sözlerimde bir sadeleşmeden bahsedebilirim. Önceden çok karmaşık ve detaylı liriklerle parçalarımı yazarken şimdi kendimi ve düşüncelerimi daha kısa ama net sözlerle anlattığımı fark ediyorum. Sanırım doğal bir süreç bu.
2002 yılında ilk albümün "Conflict of Interest" i yayınladın. Bu albüm hakkında biraz bilgi verir misin?
Conflict of interest, 2002 yılına kadar biriktirdiğim parçalardan oluşan bir albümdü. Bir anlamda bir çıkış albümü. Albümün kalitesinden tamamıyla memnunum diyemem, hala eksik olan bir takım şeyler vardı. Ama, "artık zamanı geldi" dediğimi hatırlıyorum. "Albümü bu sene başında yapmalıyım".
İkinci albümün "Unknown MC" ile "Conflict of Interest" i karşılaştırdığında ilk gözüne çarpanlar ne oluyor?
Aslında, "Unknown MC" bir albüm olarak tamamlanmadı hiç. Ona bir albüm diyemem çünkü gereken ilgiyi göstermedim tamamlanması için, o dönemde yaşadığım maddi sıkıntı da, isteksizliğimi arttıran bir etkendir buna.
Kendinde bir gelişme görüyor musun?
Tabii ki. Müzik benim hayatım ve her geçen gün yeni insanlarla tanışıp, yeni şeyler öğrenmek kendimi belki de her gün bir kez daha düşünüp tanımlamama sebep oluyor.
"İstanbul" adında bir şarkın ve Türk ezgileriyle harmanlanmış beatlerin var. Türk temalarını şarkılarında sıkça kullanıyor musun?
Eskisi kadar diyemem ama sonuçta bir Türküm. Ve her ne kadar kendimi bir Kanadalı olarak tanımlasam da ruhumun diğer yarısı o topraklara ait.
Türkiye'de ki müzik piyasasını takip edebiliyor musun?
Orada yaşamadığım için Türk müzik piyasasında baştan sona ne olup bittiğini takip etmek benim için çok zor. Ama Türk müziğinin potansiyelinin farkındayım ve Türkiye'ye yaptığım ziyaretlerde bunu yakından görme fırsatı buluyorum. İleride, bu yeni gelişen hip-hop kültürünün bir parçası olmak elbette gelecek planlarımın arasında.
Türkiye'de ki hiphop piyasasından beğendiğin, dinlediğin isimler var mı?
Şimdi size politik bir cevap verim; "Bir çok grup var dinlediğim, gerçekten beğendiğim ama şimdi hepsini saymayayım." diyeyim. Ama Türkiye'de tanınmamı da sağlayan Sagopa ve Ferman'ın çalışmalarını çok beğeniyorum. Kaliteli işler ortaya çıkardılar. Aynı zamanda onlara teşekkürü de bir borç bilirim.
Bu isimlerle bir proje de yer almak ister miydin, ortak bir albüm yada bir düet?
Zaten Manga ile ilk albümlerinde beraber çalışmıştık. İkinci albümlerinde de beraberiz. Bunun dışında, birkaç kişi daha var beraber çalışmayı istediğim. Şu anda onlarla irtibat halindeyim.
Şarkılarında genelde nelerden bahsediyorsun?
Bir dinleyici için bu sorunun en güzel cevabı, sanırım oturup sözlerime kulak vermeleri olacaktır. Ama gerçekten bilmek istiyorsanız, "herşey" hakkında yazıyorum.
Türk rapinin en büyük eksiklerinden birisi de prodüktör yoksunluğu. Bu yönden oldukça fakir bir piyasamız var ve alttan yetişen, gelecek için umut vaat eden bir çok prodüktör adayı gencimiz var. Onlara ne söylemek istersin, sence nelere dikkat etmeliler?
Bence en önemli şey bu işin bir formülünün olmaması, asla çalışmaktan vazgeçmemek çok önemli. Çünkü her gün bu işte daha iyiye doğru yol alıyorsun. Nasıl bir sporcu her gün antreman yapıp formunu koruyor ve yaptığı işte iyi kalıyorsa, prodüktörlük de aynı şey.
Türkiye ve Canadadayı karşılaştırdığında gözüne ilk çarpan farklılıklar ne oluyor?
Kanada'nın belki de Türkiye'den en büyük farkı bir çok farklı kültürün bir arada yaşayıp, birbirlerini yargılamadan, kendi değerlerini, yaşam tarzlarını, müziklerini Kanada yaşamına yansıtmaları. Tabii ki bu da çok zengin bir kültürün doğmasına sebep oluyor. Kanada'nın en sevdiğim tarafı da, bu çeşitlilik. Ama buradaki anahtar kelime; "saygı" . Kim ne ile uğraşırsa uğraşsın, herkes birbirinin yaşamına saygılı ve önyargısız. Ama Türkiye'deki o aile kavramı, insanlardaki sıcaklık ve yakınlık, o derin kültür de burada eksik kalan şeylerden. İstanbul'un güzelliği ise, kendi başına bambaşka bir olay. İstanbullu bir aileden gelen biri olarak, o şehirden asla vazgeçemem. Sadece oraya ait olan büyüyü de tarif etmek benim için çok zor. Aşığım İstanbul'a. Ama sonuçta, Türkiye ya da Kanada, farklılıkların hiç bir önemi yok çünkü müziğin sınırları yok.
Kanada'da gelişmiş bir hiphop akımı olduğunu biliyoruz. Bu akımın Kanada'da yayılmasında etken olan isimlerle iletişim halinde misin?
Tabii ki beraber çalıştığım sanatçılar var. Ama zaten şu anda dünya çapında isim yapmış bir Kanadalı rapper yok. Tabii ki beraber çalıştığım artistler var. Ama zaten şu anda dünyada isim yapmış canadali bir rapper yok. Doğruyu söylemek gerekirse, içimde bu hissi duyuyorum.
Geçimini müzik ile mi sağlıyorsun?
Büyük bir takdir ve memnuniyetle, evet. Yarın ne olacağını bilemiyorum ama bugün, faturalarımı müzikten geçinerek ödemekten dolayı çok mutluyum. Ve bunun böyle devam edeceğinden de umutluyum.
Ashley Ingram ile tanışmanı ve onunla birlikte tasarladığınız projeleri anlatabilir misin?
Ashley, tanıdığım ve çalışma fırsatı bulduğum en yetenekli kişilerden biri. Şu an 2007 ilkbaharında bitirmeyi planladığımız "Miss Hollywood" adlı yeni albümümüz için çalışıyoruz. O benim için bir ilham, bir akıl hocası ve en önemlisi iyi bir arkadaştı. Onunla birlikte, daha fazla iyi müzik yapmaya ve bu kadar yetenekli ve başarılı bir prodüktörden harika şeyler öğrenmeye devam edeceğim.
Türkiyede albüm çıkartmayı düşünüyor musun?
Kesinlikle, mümkün olduğunca her bölgede müziğimi piyasaya sürmek istiyorum. Özellikle ülkem Türkiye. Her geçen gün beni destekleyen dünyanın dört bir yanındaki Türklerden farklı e-mailler alıyorum. Başta Türkiye'den. İtiraf etmem gerekirse, hayatım boyunca sahip olduğum ve hayal edebileceğim en güzel his. Bütün sevginiz için hepinize teşekkürler, hepsini geri vermeyi umuyorum.
Mp3: Evren feat. Ashley Ingram - Girls Are Crazy
Mp3: Evren - Be With Me (2006) Mp3: Evren - Discografi (19 Track)
Online: http://www.myspace.com/evren1
|
|