|
Konu: "Yerli Plaka" Ptsi Ara. 22, 2008 6:37 pm |
|
|
"Feyz Al" single'dan sonra herkesin sabırsızlıkla beklediği "Yerli Plaka" isimli albümünün çalışmalarında son noktaya gelen Ceza ile sizler için güzel bir söyleşi gerçekleştirdik, merak edilenleri sorduk...
Uzun bir bekleyişin ardından hayranlarının karşısına "Feyz Al" single'ı ile çıktın. Ve Türkçe rap de bir ilki başararak albüm öncesi single çıkardın. Fikir nasıl ortaya çıktı?
Bir süre insanlar benden pek bir şey dinlemediğinden onlara yeni bir şeyler sunmak ve yerli plakadan önce küçük bir sunum yapmak istediğimizden dolay single fikrini uygun gördük. Ayrıca bunun bir ilk ve başlangıç olması albümünden önce ya da sonra diğer sanatçılarında bu şekilde kendilerini duyurabilecekleri bir fırsat olarak göstermek. Kesinlikle ticari bir kaygımız yoktu benim için ek bir referans ve başarı sağladı. Bu şekilde çalışmalarım devam edecek.
Solo albümün Yerli Plaka daha çıkmadan sevenlerin tarafından konuşulmakta, albümün çıkış tarihi kesinleşti mi?
Solo olan bütün parçalarım bitti sadece bir kaç önemli düeti bekliyorum ayrıca albümden 4 şarkıyı çıkarmam gerektiğinden (disslerden dolayı) yenilerini yaptım. Albüm başlangıcındaki rahatsızlığımdan dolayı ayrıca anlaşma ve görüşmelerde ki eksik tamamlanmadığından iş biraz uzuyor ama benim için en uygun zamanda albüm çıkacak ben herkesten daha çok sabırsızlanıyorum inşallah temmuz ayı içinde albüm çıkmış olacak.
Albümde belli bir çıtayı aştın ve bayağı ses getirecek isimlerle çalıştın. Bu isimlerle tanışma faslı ve kayıt süreci nasıl gerçekleşti?
Hayalimdeki ve kafamdaki çok önemli iki kişiyle çalıştım, Sezen Aksu ve Tech N9ne. Tech N9ne'a posta yoluyla ulaşıp teklif sundum ve oldukça ilgilendiler, bir fikir edinmeleri ve tanımaları için albümlerimi yolladım tabii ki sonrasında cevap olumlu oldu. Kayıtlarımızı kendi stüdyolarımızda yaptık ismi "Dark Placess" (Karanlık Yerler), Sezen Aksu'yla ise kendisinden randevu alarak evinde buluştuk sağ olsun bizi kırmadı ve ben fikirlerimi ve yapmak istediğim şeyi anlattım kendiside zaten beni Med Cezir döneminden beri tanıdığını takip ettiğini sevdiğini söyledi ardından sözler yazıldı ve onun stüdyosunda kaydedildi. Böylesine değerli bir üstad tarafından beğenilmek bu ülkenin divası olmuş o insanla bir şarkı yapmak inanılmaz heyecan verici, anlatılamaz manevi bir haz, parça duygusal dinleyen her insanın kendi hayatından çok şey bulacağı bir eser, ayrıca Avrupa'daki rapin en iyilerinden Afrob ve Semmy Deluxe'le bir parçamız var albümde onlarla Hamburg'ta birlikte sahne aldık. Ayrıca Afrob'la İstanbulda'ki festival dede birlikteydik onun haricinde Ayben, Sahtiyan, Alaturka mavzer, Emre, Yener, Mihenk Taşı, Eko Fresh, Summer Cem ve yukarıda bahsettiğim beklediğim sanatçılar var.
"Yerli Plaka"yı diğer çalışmalarından farklı kılan unsurlar nelerdir?
Her yönüyle daha olgun ve daha uzman bir çalışma oldu. Her aşamasında çok titiz çalıştık her yere baktığımda rap yapanların çoğu beni taklit ediyor, bu yüzden sound ve vokal tekniklerinde farklılıklar var ama benim için en iyi oldu, birden fazla prodüktör ile çalışmak çok daha renkli bir albüm olmasını sağladı.
Klibi hangi şarkıya düşünüyorsun?
İlk klip Yerli Plaka ikincisi Gelsin Hayat bildiği gibi.
Albümdeki altyapıların çoğunun Roka'ya ait olduğu söylenmekte. Bunun ne kadarı doğru?
Roka'dan 3 altyapı var bir tanesi Tech N9ne'la yaptığım parça.
Son yaptığın açıklamalardan birinde albümde yer alan Sagopa' ya karşı diss içerikli bir kaç şarkıyı çıkardığını söyledin. Bunlar hangi şarkılar ve dinleyicilerin bu şarkıları dinleyebilecek mi?
Dinleyemeyecekler, artık kavga istemiyorum hepsi eskide kaldı.
Bir abi olarak kardeşin Ayben'e devamlı destek oluyorsun. Beraber ortak projelere imza atmak gibi bir düşünceniz var mı?
Tabii ki var.
Almanya'da çok büyük bir Hip Hop festivalinde saygın isimlerle birlikte sahne alıp, Türkiye'yi temsil edeceksin. Duygularını öğrenebilir miyiz? Sahnede değişik sürprizler planlıyor musun?
Sahnede bir parçayı Dj Schratch'le yapacağım kendi şovumda ise Funky C ve Sahtiyan yanımda olacak.
Albüm sonrası mutlaka kapsamlı bir turne olacaktır, kesinleşmiş veya şu anda aklınızda olan yerleri yazabilir misin?
İnşallah bir Dünya turnesi onun haricinde özellikle Anadolu'da gitmediğim yerler.
Uzun süre önce DvD çıkarılacağı söylenmişti. DvD projesi devam etmekte mi? Proje hakkında bilgi verir misin?
Şu anda bekliyor çünkü çekimin yapıldığı konser benim için tatmin edici değil artık. O yüzden yeni görsel dokümanlar eklemek için çalışıyoruz.
Bu güne kadar içine sinmeyen bir projen oldu mu?
Elbette her insan gibi yanlışlarım oldu.
Eskiden konserleri az kişi doldururdu zaten az sayıda organizasyonlar olduğu için dinleyicilerin seçim gibi bir şansları olmazdı. Artık organizasyonlar full çekiyor. Sen bu konuda ne düşünüyorsun?
İnşallah daha iyi olur ki öyle olması gerekiyor ama eskiye baktığımız zaman daha iyi.
Kısa süre önce düzenlenen Hiphoplife Booom konserinde de sahne aldın. Bu konser hakkındaki görüşlerini alabilir miyiz?
Rap in ruhunun yaşandığı bir ortamdı çok sıcaktı ama insanlardaki ve bizlerdeki enerji her şeyi unutturdu. Yenilerinin olmasını diliyorum ve emeği geçen herkese de saygılarımı sunuyorum.
Hissettiğin her şeyi, anlatmak istediklerini şarkılara tamamen dökebiliyor musun?
Elimden gönlümden dilimden geldiği kadar.
Hip Hop denince seni en çok rahatsız eden nokta ne oluyor?
Ön yargı.
Şöyle bir geriye baktığında ne kadar yol almışsın ve daha ne kadar yolun kalmış?
Benim için yetersiz gelse de çok işler yaptım. Sağlığım ve ömrüm el verdikçe de hep yapacağım tabii ki benimle birlikte olan insanlarla.
Yurtdışında bir çok organizasyonda bulundun. Oradaki kitleyi, heyecanı gördün. Türkiye'de ki kitleyle bir kıyaslama yaparsan ilk göze çarpan noktalar neler oluyor?
İkisinde de ortam hissedilen duygular atmosfer farklı orada yaptığınız işin gerçektende ne kadar iyi olduğunu anlıyorsunuz çünkü dilinizi bilmeyen hayranlarınızın olduğunu görünce insan çok farklı bir şekilde etkileniyor.
Sahtiyan, Ayben, Roka, Emre ve Kadıköy Acil dışında destek verdiğin isimler var mı?
Sansar, Merdiven Crew, Önder, Charlie (mihenk taşı)
Türkiye'de rap'in gelişimi ve geldiği nokta hakkında düşüncelerin neler, öğrenebilir miyiz?
İnsanlara rap i sevdirmek ve önyargılarını ortadan kaldırmak için herkesin kendince bir şeyler yapması lazım daha çok iyi örnekler piyasaya sunulması ayrımcılıktan kaçınılması lazım.
Kendi düşlediğin düzeyle karşılaştırma yaparsak Türkiye'de aşılamayan konular, eksiklikler nedir sence?
Kıskançlık ve hilecilik.
Hangi sıfat seni bugünlerde en iyi tanımlar, neden?
Ceza
Sence bir 20 sene sonra Ceza ismi hatırlanacak mı veya Ceza dendiğinde insanların aklına ne gelecek?
Kim bilir?
Türkçe Rap dinleyicisinin yaş ortalaması küçük yaşlarda ve bir çok aile çocuklarının rap dinlemesini istememekte bunun sebepleri nedir sence?
Önyargı ayrıca her yaştan ve kesim den rap dinleniyor sadece insanlar gençler gibi kendilerini göstermiyorlar.
Yeni albümünde ülkemizdeki sorunları ele alan politik bir parçan mevcut, bu parçanda anlattıklarını ve parçanın temasının nasıl ortaya çıktığını anlatır mısın?
Ne gördüysem onu yazdım.
Rap müzik nereye gidiyor? Hem global, hem Türkiye anlamında. Sample şeklimi devam edecek Canlı Enstrümanlara mı dönecek? Trend nereye kaymakta müzikal anlamda?
Her şey gibi bu müziğinde popüler olan kısmının sound u değişmekte ama rap hissedildiği sürece hep aynı kalacak ve hep aynı şekilde yapılacak.
Teşekkür ederiz, son olarak eklemek istediğin bir şeyler var mı?
Bende sizlere çok teşekkür eder saygılarımı sunarım bizlere ve hip hop'a verdiğiniz destek için sizlere de başarılar...
Yasal Uyarı! Hiphoplife.net Kuralları! |
|