|
Konu: Türbülansın İçi Koma Ptsi Ara. 22, 2008 6:41 pm |
|
|
Trajedi SC'in kurucularından Radyasyon geçtiğimiz dönemlerde ilk solo albümü "Türbülansın İçi Koma"yı internete sundu. Kendisiyle Radyasyon'u daha yakından tanımanız için bugüne kadar yaptığı projeler ve ilk solo albümü hakkında kısa bir söyleşi yaptık. Söyleşimizin sonunda Karaçalı'nın eşlik ettiği "Kim Vardı" isimli parçada Radyasyonun Hiphoplife üyelerine ufak bir hediyesi..
Seni tanımayanlar için kendinden ve yer aldığın projelerden bahseder misin?
Adım Ertan Emek Usta 1983 yılı Beykoz doğumluyum. Karaçalı ile birlikte Trajedi SC grubunu kurdum. "Savaş Molası", "Mezar Virtüözü" projeleriyle tanındım. Bursa'dan İlk atak ve Kazem'le "Mikrofon Sende" isimli tracki yapıp bu parçaya underground klip çektim. İstanbul yeraltından Darp grubunun "Sen de Göremedin", İhtilal "Tüylerim Diken Diken" isimli albümlerinde yer aldım. Ertu (Senden Önce), Buğra Milat (Büyük Şehir), Mic Neşter (Gangsta Terbiyecisi) video klip prodüksiyonlarını yaptım. Son olarak solo çalışmam olan Türbülansın içi Koma ve içinden "Marenostrum" isimli parçaya video klip var.
Kısa süre önce ilk solo albümün olan "Türbülansın İçi Koma" albümünü yayınladın. Albüme ilgi nasıl, tepkiler beklediğin yönde mi?
Radyasyon: Tepkiler gayet olumlu oldu. Beklediğim yönde olumsuz eleştiriler de aldım. Albümü indirip dinleyen herkese teşekkür ederim.
Albümün fikir aşamasından başlayıp internete verilişine kadar ki sürecini anlatabilir misin?
Aslında Trajedi olarak grup albümümüzü yapmaya odaklanmıştık o sıralar. Karaçalı'nın kendi sololarından sonra değişikliğe gittik ve ben solo albüm yapmaya karar verdim. İlk olarak albümün adını taşıyan "Türbülansın içi Koma" şarkısı yapıldı. Aslında baya bir süre olmuştu sağlık problemlerim yüzünden albüm baya gecikti ama şükür ki sonunda Karaçalı'nın prodüktörlüğünde albümü bitirdik.
Albümde en dikkat çeken noktalardan biri de beatler. Beatler'de kimlerin parmakları var?
Trajedi kurulduğu günden beri Karaçalı'nın hazırladığı beatlere okudum. Kendi solo albümlerinin ve Trajedi tracklerinin kaliteli beatlerini solo albümümde de konuşturdu. Kısaca Karaçalı kalitesi bellidir. Ben kendisini geleceğin en büyük Türk Rap prodüktörü olarak görüyorum. Ayrıca Türbülansın içi Koma albümünde Saian'ın da bir beati var. Albümün kalitesini arttırdığı için ona da teşekkür ederim.
Lirikal açıdan sert bir duruşa sahipsin. Yavaş yavaş overground etkisinden dolayı piyasada hafif bir yumuşama söz konusuyken sen bu duruşundan ödün vermemişsin?
Sanırım her mc yaşadıklarını yazıyor. Yaşadığım semt ve hayat, belki de beni sert olmam için etkiliyor farkında olmadan. Ne yazarsam yazayım sert bir duruş ortaya çıkıyor. Ben underground bir rapçiyim. Ben piyasaya göre rap yapmıyorum. Gecekonduda yaşıyorum ben ve kendi sorunlarım doğrultusunda yazıyorum liriklerimi yani ben hissettiklerimi yapıyorum yapmam gerekeni açıkçası.
Marenostrum'da siyasi görüşünü ortaya koymuşsun?
Aslında o şarkıyı ben babama yapmıştım. Ona yaptığım işi, müziğimi dinletebilmek için. Marenostrum'a bakınca ortaya bir siyasi görüşün bildirgesi gibi bir tablo çıkmakta ortaya. Aslında benim bir siyasi görüşüm yok. Ülkeye faydası dokunabilecek her görüşe sahibim. Kaldı ki günümüzde bunu bazen sağ bazen de sol bazen de hiç ummadık kesimler dile getirebiliyor. Ben orada memlekette olan biteni anlatmaya çalıştım.
Dumandan Boya ve Uçuşan Hayaller şarkısı sanırım graffiti ile ilgili. Bu şarkının hikayesini anlatır mısın?
Trajedi grubu olarak Hiphoplife' ın projesi olan Grafiti odaklı bir albümüne yapmıştık bu şarkıyı. Sonra proje iptal oldu. Ben şarkıyı çok sevdiğim için albümüme aldım. Çok anlamlı mesajlar içeren bir track olduğunu düşünüyorum. Şarkıda Amerika ve İsrail gibi son yıllarda yaptıkları zulümlerle marka olmuş ülkelerin yaptıklarına isyan var. Rivayete göre writer bunu duvarlara yazmakla yükümlü eheh
Sefaleti Bilmezsin şarkısının başında Sirhot isimleri söylüyor fakat feat. olarak onun da adı yazılmış?
Sirhot ile tanışıklığım 4 seneyi geçiyor albümümü hazırladığımı biliyordu ve Sefaleti Bilmezsin parçasına girişte isimlerimizi söyledi. Nefret-Anahtar, Narkotik gibi albümlere imza atmış birisi olarak adının karşısında feat yazılması gerektiğini düşündüm.
Kasımpatı'ya bir klip çekilecek diye duymuştuk. Klip projelerinden bahseder misin?
Evet düşünüyordum ama sonradan vazgeçtim. Zaten Marenostrum'a çekmiştim. Yeter diye düşündüm sonradan Bu yaz ve gelecek sene underground klipler çekmeye devam edeceğim tam isimler belli değil ama Sefalet Records'da iş yapan mc'lerle projelerimiz olacaktır.
Albümü dinleyenlerde hangi ruh halinin oluşmasını istiyorsun?
Dayanılmaz bir hayatın muhasebesi. Bazen çok ağır bazen de çok hafif bir kırgınlık, kızgınlık.
Brütal vocalin sayılı isimlerinden birisi diyebilir miyiz senin için?
Brütal vokal tekniğini çok ciddiye alarak çalışıyorum. Sağlık problemlerim hayırlısıyla çözüldükten sonra gelecek albümlerimde yine buna sıkça rastlayacaksınız.
Albümde TR Self Confusion'la ilgili bir şarkı var. Bilgi verebilir misin bu oluşumla ilgili?
Tr Self Confusion adında kurulmuş bir birliktelik. Yeraltının gerçek umutlarının bir arada olmasını sağladı bu oluşum. Şimdilik 6 kişiyle başladı. Bu isimler Radyasyon, Karaçalı, Saian, Şehinşah, Patron ve Mirza şuanda. Tr Self Confusion için geleceğe yönelik planlarımız var. Tayfa olarak albümler yapmayı düşünüyoruz. Tr Self'i yeraltından yetenekli ve güvenilir mc'lerin katılımlarıyla genişletmeyi düşünüyoruz. İnşallah zamanla..
Burnundan ve ses tellerinden bir operasyon geçireceğini duyduk, geçmiş olsun! Bu konu hakkında bilgi verebilir misin?
Teşekkür ederim öncelikle. Geçen sene Hiphoplife Boom partisi sıralarında başladı rahatsızlığım. Bu yaptığım son albüme de olumsuz etkisi oldu. Solo track sayısını az sayıda tutmak zorunda kaldım albümde. 3 hafta önce burnumdan ameliyat oldum. Ses tellerimde ödem olduğu için şuan rahatsızlığım devam etmekte. Sanırım yakın bir tarihte bir operasyon daha geçireceğim. İnşallah düzelecektir.
Hayata geçirmeyi düşündüğün yeni projeler var mı?
Öncelikle sağlıklı bir halde şarkı okuyacak durumda olmak istiyorum. Sefalet Records mutfağından çıkacak her işte olacağım demektir. Bu işe ilk başladığım günden beri tek istediğim, kendi işimizi bir gün kendimiz yapak duruma gelebilmemizdi ki buna çok şükür. Bu gün her yapacağım underground projede bunun rahatlığına şükrediyorum. www.karachali.org açılmıştır bunu da duyurmak istedim.
Son olarak eklemek istediğin bir şey var mı?
Rape başladığım ilk günden beri bana destek olan Tunç Dindaş, Sirhot ve Mc Endere çok teşekkür etmek istiyorum. Satışa sunulan albümleri alarak undergrounda destek olursak mc ler daha çok kaliteli işler yapacaklardır. Daha kaliteli işlerde yer alacaklardır. Bunun için herkes destek olsun dinleyiciden ricam budur.
Saygı ve dayanışmanın var olduğu bir rap ortamı için çaba göstermek lazım. Herkes üstüne düşeni yapmalı bence. Alçak gönüllü, hoşgörülü ve dürüst olunmalı. Hiphoplife ailesine verdiği desteklerden ötürü ve bu röportajı vakit ayırıp hazırladığı için teşekkür etmek istiyorum.
Saygı sevgilerimi sunarım. Radi Menfi
Mp3: Radyasyon & Karaçalı - Kim Vardı
Full Album: Radyasyon - Türbülansın İçi Koma
Online: www.karachali.org Myspace: www.myspace.com/radyasyon |
|