|
Konu: Belediye Kuran kursuna yardım yapamayacak Çarş. Ara. 24, 2008 4:15 pm |
|
|
Belediye Kuran kursuna yardım yapamayacak
24 Aralık 2008
DANIŞTAY, Kuran kursları ve öğrenci yurtlarına maddi yardım yapmanın belediyelerin görev ve yetki alanında olmadığına karar verdi.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, 11 Ekim 2006 tarihinde "Ankara il sınırları içinde bulunan ve milli eğitime destek amacıyla gönüllü kuruluşlarca açılmış, kár amacı gütmeyen öğrenci yurtları ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Kuran kurslarına destek olmak üzere kış mevsiminde yakacak ve giyim yardımında bulunma" kararı almıştı. Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararının, Büyükşehir Belediye Kanunu’na aykırı olduğunu öne süren 4 kişi, söz konusu kararın iptali istemiyle Ankara 14.İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Mahkeme, "Dava konusu işlemde kamu yararı olduğu" gerekçesiyle davayı reddetmişti. Davacıların temyiz istemini sonuçlandıran Danıştay 8. Dairesi, idare mahkemesi kararını oy birliğiyle bozdu. Kararda, Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 23. maddesinde, dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizlerle özürlülere yapılacak sosyal hizmet ve yardımların belediye giderleri arasında sayıldığı, ancak Kuran kursları ile kár amacı gütmeyen öğrenci yurtlarının bu maddede öngörülen "yoksul, muhtaç, kimsesiz, ya da öksüz" kategorisinde değerlendirilemeyeceği kaydedildi. Kararda, Kuran kursları ve öğrenci yurtlarının hayırseverlerden makbuz karşılığında yardım alabildiğine dikkat çekildi.
Yerel mahkeme ilk kararında direnirse, dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na gelecek. |
|