|
Konu: Mahkeme, Gül’ün yaptığı rektör seçimini iptal etti Çarş. Ara. 24, 2008 4:19 pm |
|
|
Mahkeme, Gül’ün yaptığı rektör seçimini iptal etti
24 Aralık 2008 Nesrin COŞKUN / İZMİR, (DHA) Dokuz Eylül Üniversitesi’nde rektörlük seçiminde oyların yüzde 47’sini alan Prof. Sedef Gidener YÖK’ün Çankaya Köşkü’ne gönderdiği listede ilk sıradaydı.
Ama Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, YÖK’ün ikinci sıraya koyduğu Prof. Dr. Mehmet Füzün’ü rektör atadı. Mahkeme bu atamayı iptal etti.
PROF. Dr. Sedef Gidener, geçen 18 Haziran’da Dokuz Eylül Üniversitesi’nde yapılan rektör seçiminde rakiplerine ezici üstünlük sağlamasına karşın Köşk’ün tercihi ikinci sıradaki Prof. Dr. Mehmet Füzün oldu. Bunun üzerine Prof. Dr. Gidener, 3 Eylül’de yürütmenin durdurulması istemiyle Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ankara 15’inci İdare Mahkemesi’nde görülen davadan Prof. Dr. Gidener’in talebi doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Kararla ilgili kendisine henüz yazılı evrak gelmediğini ancak mahkeme kaleminden kararı öğrendiğini belirten Prof. Gidener, çok mutlu olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kendisini atamamasının bir gerekçesinin olması gerektiğini, bunun açıklanmasının icap ettiğini belirten Prof. Gidener, şunları söyledi:
"18 Haziran’da üniversite olarak rektörlük seçimlerimizi yaptık. Ben de adaydım. 564 oy aldım. Seçimde ikinci olan ve 181 oy alan hoca atandı. Ben de en azından demokrasi uğruna böyle olmaması gerektiğini düşünüp, 564 oya sahip olarak mahkemeye başvurmayı uygun gördüm. Birinci oldum, çok fazla oy farkım var. İkincinin tercih edilmesi için, benim tercih edilmememi gerektiren bir gerekçe olmalıdır. Öyle de bir şey de yok. Benim atanmam gerekiyordu. Takdir hakkını keyfi kullanmamak gerekiyor.
Hem takdir hakkının kullanılmasında gerekçelerin olmasını düşündüğüm için, hem de atanan Füzün Hoca ’kısmi statüde’ olduğu için atama sakat bir atama diye mahkemeye başvurdum.
İki gerekçem vardı. Ancak yürütmeyi durdurma kararının hangi gerekçeden, birinden mi ikisi birlikte mi verildi bilmiyorum. Ama mahkemeden böyle bir sonuç umuyor, bekliyordum. Umduğum çıktı."
İtiraz hakkı var
Prof. Gidener, bu kararın ardından yaşanacak gelişmelerle ilgili olarak görüşlerini şöyle aktardı:
"Karar taraflara tebliğ edilecek. Tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde bu kararın uygulanması gerekiyor. Hem Cumhurbaşkanlığı’nın, hem Mehmet Füzün beyin itiraz hakkı var.
Tebliğden itibaren bir hafta içinde itiraz hakları var. Bu Türkiye’deki ilk dava olduğu için sürecin nasıl olacağını bilmiyorum, kendi düşüncelerimi söylüyorum. Büyük ihtimalle herhalde dava bitene kadar, işlemler tamamlanıncaya kadar YÖK birini üniversitenin içinden veya dışından, Ankara’dan ya da İzmir’den onu bilemeyeceğim, herhalde vekil rektör ataması gerekiyor."
Prof. Gidener, bu durumda YÖK’ün Çankaya Köşkü’ne, Prof.Dr. Mehmet Füzün’ün adının yer almadığı seçim sonuçlarına dayalı yeni bir listeyi göndermesi gerektiğini belirtirken, rektör olarak atanması konusunda umutlu olduğunu belirtti. |
|