Yaş :
Kayıt tarihi : 01/01/70
Mesaj Sayısı :
Yer :
|
Konu: Creative Zii'nin üzerindeki sır perdesini kaldırdı Cuma Ocak 09, 2009 10:22 pm |
|
|
CES2009 ile beraber tanıtılan pek çok ürünün yanısıra haftalardır zihinlerimizin bir köşesinde yer etmiş 'Acaba Creative Zii ile neyi açıklamak istiyor?' sorusuna da nihayet cevap geldi.
Creative böylece söz vermiş olduğu gibi fuarın gününden gerekli açıkçamaları yaparak Zii Platformunun üzerindeki sır perdesini kaldırdı.
Peki nedir bu Zii? Firmanın açıklamalarından yola çıkarak temel olarak diyebileceğimiz ilk şey Zii'nin anakartları, SDK'ları, işletim sistemlerini, işlemcileri vs. kapsayan bir SoC (System-on-a-Chip) yani yonga üzeri sistem çözümü olduğu. Zii ile kastedilen şeyse ZEN II veya 2. kuşak Zen imiş. Bu bağlamda Zii belki de Creative tarafından şimdiğe değin atılmış en büyük adım olarak nitelendirilebilir. Bunu destekler biçimde firma tarafından yapılan açıklamalara göre bu SoC çözümü ile ilintili şimdiye değin 1 milyarın doların üzerinde yatırım yapılmış ve Creative'in 2002 yılında 3DLabs firmasını satın almasının temelinde yatan sebep de buymuş. O günden bugüne değin 3DLabs'tan tek yonga da, DSM-02 kodlu ARM tabanlı ve tamamen programlanabilir uygulama işlemcisi. Zira yine firma tarafından yapılan beyanata göre kısa zaman içerisinde 3DLabs ve Creative personelinin ortaklaşa çalışmalarıyla oluşturulacak Zii Lab ekibinin ilk ürünü ZMS-05 kod adlı işlemci olacak. Dual ARM 926 çekirdeklerinden ve 48 adet de programlanabilir işlemci elementlerinden oluşacak yonga 10GFLOP'luk işlemci gücü sağlayacak. Bunun haricinde yonga uygulama ihtiyaçlarına göre kendini gerçek zamanlı olarak yeniden programlandırabilecek. Yonganın kabiliyetleri arasında, kullanılmayan işlemci elementlerini gerekli görmesi durumunda kapamak suretiyle güç tasarrufu yapmak da yer alacak. Bu meyanda öreğin oyun oynanırken veya tüksek tanımlı filmler seyredilirken daha yüksek miktarda işlemci elementi aktive olurken fazla güç gerektirmeyen durumlarda bilinçli bir atıllık yaşanacak. Bu tasarımın en büyük avantajı ise sınırsız ölçeklendirilebilirliği olacak; o kadar ki Creative'e göre bu sayede 576 blade sunucusunda 147456 ZMS yongası ile PetaFLOP seviyesinde bir süper-bilgisayar kurabilmek mümkün hale gelecek. Creative'in bu alanda karşılaşacağı rakiplerse AMD ve Intel tarafında domine edilen x86 pazarından ziyade, ARM çözümleri sunan Freescale, Texas Instruments ve bitabii özellikle de Tegra SoC projesi ile Nvidia olacak. Bu açıdan baktığımızda kökhücre işlemcileri tek başına bir işlemci çözümünden ziyade anakartı, SDK'sı ve OS iyileştirmeleriyle beraber komple bir çözüm olarak gözümüze çarpıyor. Bu sayede de Zii'nin mobil telefonlardan, medya oynatıcılarına potansiyel pekçok pazara seslendiğini de görebiliyoruz. Creative bu platform altında ilk olaraksa kendi markası altındaki çözümlere yönelecek. Bu yolda ilk adımsa Creative adı altında çıkacak iPhone benzeri bir cihaz olacakmış. Bunun dışında MSI ile yakın gelecekte düşük maliyetli ve yüksek performaslı İnternet cihazları işine girecek olan ZiiLab ekibi gene dünya genelinde de pekçok OEM partner ile Zii tabanlı çözümler için anlaşmalar yapmaya başlamış. Evet Zii platformunun ana detayları şimdilik bunlardan ibaret. Konu ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek okuyucularımız olursa buraya ve buraya tıklayabilirler.
|
|