|
Konu: İzmir'den EfeFlow (HipHopLife.Net) Perş. Ara. 18, 2008 5:48 pm |
|
|
HiphopLife : Öncelikle dinleyicilerinin seni daha iyi tanıyabilmesi için kendinden biraz bahsedebilirmisin ?
Efe Flow : 1997 de rape başladım söz yazımı ve vocal tekniği olarak kendimi hazır hissettiğim yıl 1999 du ilk kaydmı izmirde jinglebells adlı studyoda girdim çok parlak bir parça değildi''güç''ama bu benim izmirdede olsa tanınmamı sağlamıştı.
Daha sonrada ''dünya dünya'' isimli parçayı tüm olumsuzluklara karşı kayıt ettim. Daha sonra izmirin yerel radyolarından radyo mega 105 e(işi öğrenmek için)yardımcı prodüktör olarak girdim orda sağolsun djozyo (özcan abi) bi kaç şey öğetti ve bende kendi müziğimi yapabileceğimi anladım. Daha sonra geçim sağlamak için seyyar işlerde çalıştım biraz para biriktirdim ve ailemdende aldığım destekle bir pc aldım ve müzik programlarımı elimden geldiğince kullanmaya başladım artık birşeyler yapmanın zamanı gelmişti ve sene 2003 ün ilk ayları solo albümüm ''uyanışı''yaptım
O zaman ''Efe Demir'' ismiyle çıkmıştım albüm'den "sabah olurmu" adlı track çok fazla beğenildi. Seneler sonra bile çok olumlu tepkiler geldi. Ve sene 2004 te mahalleden rap müzikle ilgilenen arkadaşlarımı toplayıp ''Melodram''grubunu kurdum. Ve birlikte Efe Ve Melodram olarak ''orda dur''adlı albümü kaydettik bu albümde bir şarkıda''Dumanyak''bize eşlik etti. Bu albümümden 3 şarkıyı full olarak internet sitelerine verdik maddi bir beklentimiz yoktu ve çok iyi hitler aldı.
Ve son olarak ''Efe ve melodram''ibaresinin yerini sadece Melodram aldı ve birlikte''Kulak zarına balıklama''adlı albümü kaydettik. Bu albümde bize izmirin iyi mclerinden''Rakiep''eşlik etti. Ve Bu albümü hiphoplife.net dahil bi çok siteye full olarak verdik ve en fazla hiti hiphoplife.net te aldı halen daha sitede bulunmaktadır istiyenler indirebilir. Ayrıca hiphoplife.net e ilk full albümü biz verdik belkide bu bir akım yarattı ve herkez zulasındaki rapleri sunmaya başladı bir bakımada güzel bir şey bu bir paylaşım.
Daha sonra rakiep bünyemize katıldı ve olaylar daha iyi gelişmeye başladı. Derken iki parça kaydedip dağıldık zaten. Ben Efeflow olarak solo çalışırken gruptan Toprak ve erenize ''Despotanti''adlı grubu kurdular ve şu an rakiepte bir arkadaşıyla grup kurma aşamasında. Ama her zaman birbirimize destekçiyiz aynı semtin çocuklarıyız ve aynı olayları yaşıyoruz, mahallemizde adamlar vuruluyor,insan sağlığına zararlı baz istasyonlarý kuruluyor, kavgalar,silahlı çatışmalar, aile içi şiddet, oluyor buralarda biz bunları rapimize yansıtıyoruz yaşıyarak yazıyoruz.
HiphopLife : İzmir’de yaşanan son olaylar hakkında neler düşünüyorsun ?
Efe Flow : Şunu söylüyeyim ben izmir diye bir genellemeye sokmadım hiç kendimi hiç bir grubada dahil olmadım izmirde, belkide bundan insanların beni tanıması zaman aldı. Şu an izmir rapi iyi bir konumda yetenekli mc ve gruplar var ama dissliyor insanlar birbirini sürekli.. Bunu aynen magazinde patlak veren yalan haberler gibi rant sağlama amaçlı görüyorum ve gerçek dissin bu yapılanlar olduğuna inanmıyorum. Bunlar ufak atışmalar sadece ufak sürtüşmeler gerçek diss duymak isterseniz 2pac hit em up dinleyin o kadar.. Diss gelip geçicidir en büyük düşmanın en iyi dostun olabilir. Bence şu durumda bize sosyal içerikli şarkılar gerekli biz bunun için kolları sıvadık ama kafa atarsa yapılmaz diye bir şey yok hakkını vererek yapılır elbette.
HiphopLife : 2004 de ki albümün “ Orda Dur “ da Dumanyak la bir çalışman vardı . Tekrar onunla çalışmak gibi bir düşüncen var mı ?
Efe Flow : Gerçekten ben bu işe gönül veren kararında her mcyle çalışmak isterim çalışırım. Dumanla bir parça yaptık o kadar birde insanlar feat yaptığın insanlarla grup olduğunu beraber albüm yaptığını sanmasa daha iyi olacak bakış açıları çok farklı insanların.
HiphopLife : Eski grubun Melodram la parlak bir geçmişin vardı . Zaten çoğu kişi de senin ismini ilk Melodram la duymuştu . Dağılması hakkında neler düşünüyorsun?
Efe Flow : Melodram sadece isim olarak tarihe gömüldü. Biz hala birlikteyiz. Şu an Efelow, Despotanti ve Rakiep olarak varız. Böyle olmasının daha iyi olacağını ve üretimin daha fazla olacağını düşündük ve öyle olduda. Sonuç olarak dediğim gibi birlikte büyüdük aynı semtteyiz her hangi bir problem yok yani her zaman destek olurum arkadaşlarıma bknz:Harmoniye komple fora
HiphopLife : 2004 Antalya Hiphop Festivalinde İzmir ‘ i tek temsil eden grup Melodramdı O iki günkü yaşadıklarınızı kısaca alabilirmiyiz ?
Efe Flow : Çok iyiydi sadece rap açısından değil graffiti ve dj performance ları izledim çok hoştu. Katılımcı olarak iki gün sahne aldık inanılmazdı çok yoğun ilgi aldık ve sahneden indiğimizde herkes bizim stilimizin çok farklı olduğunu söyledi. Festivalleri çok seviyorum inşallah bu sene antalya Hip hop festivali 2005 tede olucaz herhangi bir terslik olmazsa
HiphopLife : Daha yeni 20 tracklik bir compliation hazırladın “ Harmoniye Komple Fora “ Bu albümden sonra gelen pozitif tepkiler seni nasıl etkiledi ?
Efe Flow : Çok iyi tepkiler aldım sonuçta bu bir proje ve bir çok mc yi eskisiyle yenisiyle aynı çatı altında toplamak zor oldu ama güzelde oldu zor olan güzeldir bence. Beati olmayan arkadaşlara Ben ve toprak Beat yaptşk yolladşk elimizden geldiğince yardım ettik. Kapak tasarmını bile ben yaptım bayağı uğraştırdı beni olsun feda olsun insanlar dinleyip saygı göstersinler yeter. Ancak güvendiğimiz saydığımız işini iyi yaptığını bildiğimiz bazı mclerden destek alamadık üzücü tarafı ise bu oldu daha çok dayanışma olması gerekli rap için kolları sıvadık sonuçta. Destek yok köstek bol. Bir de bundan sonra Feat yaparken çok dikkatli olucam çünkü yarım kalıyor insanlar çok kibirli ve alakasız, rap yapmak için rap yapıyorlar amaçsızca. Bence biraz esneklik kazanmalılar. Bunu yaparken kimle ne yapacağına iyi karar vermeliler. Bana feat için geliyorlar sonra piyasadan yok oluyorlar ses alamıyorum. Dediğim gibi feat için seçici olucam.
HiphopLife : İleride ne gibi projelerle karşımıza çıkacaksın ?
Efe Flow : İlk hedefim bandrollü bir albüm olucak bunun için plak şirketi arayışına geçmedim. Yeterince iyi olduğum kanısındayım dört undreground albüm oldu. Tekliflere açığım. Sıfırdan bir demo hazırlıyorum şu an kendime ve arayışa başlıyacağım bunun dışında izmirin sağlam mclerinden sekiz kişiyi tek trackte toplayıp sağlam bir trackle karşınızda olucaz çok yakındır.
HiphopLife : Türkçe ve Yabancı rapteki favorilerini alabilirmiyiz ?
Efe Flow : Türk rapinde islamic force ve killa hakan'ı seviyorum. Çünkü içten söylüyor bunu çok iyi anlayabiliyorum. Albümünü merakla bekliyorum. Tarzını ve duruşunu hiç değiştirmedi full RESTPECT. Yabancı olarak ben 2pac çok severim o tek. Fazla söze gerek yok onun için.
HiphopLife : Son olarak dinleyicilerine söylemek istediklerin var mı ?
Efe Flow : Bi acapella atyım mı? (: Mikrofon sende (: Niceleri geldi geçti emdi bu toprak, ama,insan gibi yaşamak için hak, hakkını kimse alamaz kimseden ağıtlar savaşın şiddetini resmeder, bombalar iner ama dünya seyreder,neden derler iyiler hep kaybeder, HİPHOP IN ASKERİ bana bir mermi ver!! sende savaş!! ve düşmanını ser!! bu olmuş kuralların tek celsesi bu şarkı sonun daha ilk darbesi... Mermimin adı rap!! herkese selam!! bekleyin....çok teşekkürler ''hiphopla yaşayanların sitesi hiphoplife.net'' |
|