Yaş :
Kayıt tarihi : 01/01/70
Mesaj Sayısı :
Yer :
|
Konu: KİK, yolsuzluk peşinde koşmayacak artık ’Ali Dibo’ları görmezden gelecek Ptsi Ara. 22, 2008 2:38 pm |
|
|
Kamu İhale Yasası’nda yapılan son değişiklikleri değerlendiren Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, re’sen inceleme yapma imkanlarının kalmadığını belirterek, kamuoyunda ’Ali Dibo’ olarak anılmaya başlayan türdeki yolsuzluk olaylarını artık görmezden geleceklerini belirtti.
KAMU İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, Kamu İhale Yasası’nda yapılan düzenlemeyle re’sen inceleme yetkisinin kaldırılmasını değerlendirirken, Ali Dibo gibi yolsuzluk haberlerini artık görmezden geleceklerini söyledi. Gül, gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, Kamu İhale Yasası’nda son yapılan değişikliklere ilişkin bilgi verdi. Kamu İhale Yasası’nda yapmaya çalıştıkları değişikliklerin temel anlayışının "israf ve yolsuzluğu önlemek" olduğunu kaydeden Gül, "Bu israf ve yolsuzlukların peşinden koşarak mı önlemek lazım; yoksa bu israf ve yolsuzluklar hiç ortaya çıkmayacak bir takım mekanizmalar kurarak mı önlemek daha doğru olur, bunun yöntemi tartışmalı. Ben kişisel olarak yolsuzlukların peşinden koşmanın değil, önlemeye yönelik sistem oluşturmanın doğruluğuna inanıyorum" diye konuştu.
Re’sen inceleme
Düzenlemeye göre kurumun incelemesinin şikáyetle sınırlı olacağını, artık re’sen inceleme yapmayacağını belirten Gül, şöyle konuştu: "Re’sen inceleme denilen yöntem artık yok. Çıkış noktamız şikáyet edilen husus, idare ona ne cevap vermiş ve bu şikáyet edilen husus üzerinden diğer ihaleye katılanlara eşit muamele yapılmış mı, yapılmamış mı. ona bakacağız.
Görmezden geleceğiz
Bir gazetecinin, bir haber üzerine Hatay’da ortaya çıkarılan "Ali Dibo olayına" işaret ederek, "Böyle ihale yolsuzluğu haberlerini artık siz görmezden mi geleceksiniz?" sorusuna Gül, "Evet" yanıtını verdi. Gül, "KİK yanlış bir şekilde, eskiden beri bir denetim birimi gibi algılanmış. KİK denetim birimi değil, şikáyetleri inceleyen, ihtilafları çözen bir birim. İddia şu; ’ihale kasıtlı olarak şu kişinin üzerine bırakıldı, suiistimaller oldu’. İş, ihtilaf çözme mantığından uzaklaşıp, yolsuzluk araştırmasına döndüğü zaman Kamu İhale Kurumu’nun bunu çözmesi mümkün değil" diye konuştu. Kamu İhale Kurumu’nun olay mahalline gidemediğini, kimseye bir şey soramadığını, disiplin soruşturması isteyemediğini anlatan Gül, şunları söyledi: "Şu ana kadar kim dosyada yolsuzluk bulmuş. Ben müfettişlikten geldiğim için bilirim, her türlü yetkiniz var, gidiyorsunuz aylarca inceliyorsunuz, yine kafanızda bir sürü şüphe var. Ben sadece dosyaya bakarak yolsuzluk bulacağım, böyle bir sihirbazlık olmaz."
İsimsiz ihbar yok
Gül, "isimsiz ihbarlarında bulunmak mümkün olacak mı" sorusuna "Yok. Çünkü ihtilaf çözme mekanizmasına başvurabilmeniz için bir menfaatinizin haleldar olması lazım. Böyle bir şikáyet savcıya intikal edebilir ve savcı gerekli görürse inceleme yapabilir" diye yanıt verdi.
Tüm ihaleler internet sayfasında yayınlanacak
YOLSUZLUKLARI, usulsüzlükleri çözecek asıl uygulamanın elektronik ihale olacağını belirten Gül, ihale sürecinde ilan, ihale dokümanının, tekliflerin hazırlanması, sunulması, değerlendirilmesi, ihalenin karara bağlanması, ihale sonuçlarının bildirilmesinin tamamının elektronik ortamda yapılmasının hedeflendiğini bildirdi. Elektronik ortamda dinamik alım sistemi ve elektronik eksiltme gibi bir takım alım sistemlerinin işleyeceğini de belirten Gül, bu yöntemde kamunun her hangi bir ihalede verilen teklifleri inceleyip "Ben teklifleri yeterli görmedim. Tekliflerinizde indirime gidin" diyebileceğini ve bu bildirimin ilgili kişiye kimsenin görmeyeceği şekilde elektronik ortamda yapılacağını anlattı. Gül, şöyle devam etti: "İhalelerde yolsuzluk ve usulsüzlüğü önlemenin temeli saydamlığı sağlamaktan geçiyor. Yeni düzenlemeyle belki de hiçbir ülkede uygulaması olmayan bir adım attık. Artık Türkiye’de Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan tüm ihaleler KİK’in internet sayfasında yayımlanacak. Şu anda belli tutarı aşan ihale ilanları ile ihale sonuç ilanları sayfamızda yayımlanıyor. Artık tutara bakılmaksızın tüm ihalelere ilişkin ihale ve sonuç ilanları kurumun internet sayfasında yer alacak. Bu uygulama birkaç ay içinde hayata geçirilecek."
Kurul kararları yerindelik denetimine tabi tutulmayacak
KAMU İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, yeni düzenlemeyle, bazı alanlarda "olağanüstü yetkiler" aldıklarını kaydederek, "Bundan böyle Kurul kararlarının yerindelik denetimine tabi tutulmayacak olması"nın en önemli karar olduğunu söyledi. Gül, bundan sonra Kurumun gerekli görülen hallerde tarafları ve ilgilileri dinleyebileceğini belirtti. Kuruma, aday ve isteklilerin yeterliliğinin tespitine ilişkin olarak sistem kurma veya kurdurma yetkisinin verildiğini anlatan Gül, bu yetkiyle ihaleye katılan tüm isteklileri veri tabanına alıp, firmaların ellerindeki tüm iş deneyim belgelerini elektronik sisteme koyacaklarını belirtti. Gül, "Bizim amacımız asli görev alanlarımızla ilgili doğru dürüst çalışan hatalı karar vermeyen bir kurum olmak. İtibar çok dosyaya bakmakla kazanılmaz. Hatalı karar vermemekle itibarlı olunur" dedi.
İhale yapılıp sonuçlandıktan sonra şikáyette bulunmanın doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulayan Gül, ihale tarihinden 3 iş günü öncesine kadar şikáyette bulunulması gerektiğini bildirdi. Hataların sözleşme imzalanmadan önce çözülmesini istediklerini anlatan Gül, 122 güne kadar uzayabilen şikáyet süreçlerini 50 güne indirdiklerini bildirdi.
Nedir?
AKP ileri gelenlerinin Hatay’daki devlet ihalelerini kendi aralarında paylaşıp devlet sırtından servet edindiklerini ortaya çıkartan haber ile gündeme gelen tanım. Hatay yöresindeki anlamı, ’eş, dost akraba’. |
|